Бизнес

И Apple призова Тръмп да не налага допълнителни мита на китайските стоки

Иван Гайдаров

Apple се присъедини към нарастващия брой компании, призоваващи администрацията на Тръмп да се откаже от плана си за повишаване на митата за китайските стоки.

Ако двете държави не постигнат търговска сделка, САЩ се заканиха да наложат нови мита на стойност 300 млрд. долара за китайски продукти. Затова в свое писмо Apple се обръща към Белия дом с призив да се откаже от този си план. От технологичния гигант са категорични, че подобни действия "ще наклонят везните в посоката на техните глобални конкуренти", тъй като митата ще засегнат нейните основни продукти, включително iPhone, iPad и Airpods, както и частите, използвани за ремонт на устройства в САЩ.

"Призоваваме правителството на САЩ да не налага нови мита за тези продукти", казват от Apple в своята позиция. Според компанията подобно развитие ще навреди на нейната "глобална конкурентоспособност". В същото време дори китайските конкуренти на компанията – Huawei - нямат "значително присъствие" на американския пазар и няма да бъдат засегнати особено.

От Apple също така съобщават, че са се обърнали към своите доставчици да проучат възможностите за пренасочване на някои производства от Китай към други азиатски държави в отговор на продължаващата търговска война между Вашингтон и Пекин.

По този начин Apple се присъединява към редица други компании, които настояват администрацията на Тръмп да се откаже от плановете си за повишаването на митата за китайските стоки, като изброяват рисковете за техния бизнес и потребителите. В съвместна позиция Microsoft, Dell, HP и Intel вече предупредиха, че предложените мита ще увеличат цените на лаптопите и таблетите с поне 19%.

Ескалиращо напрежение

САЩ дадоха нов тласък на търговската война миналия месец, като наложиха мита за милиарди долари на китайски стоки, което накара Пекин да отвърне на удари. През изминалата година двете страни са участници в задълбочаващ се конфликт в търговската сфера. Обхватът на битката се разшири през последните месеци, след като Вашингтон затегна търговските ограничения срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei.

Надеждите за предстояща сделка бяха разбити през май, след като администрацията на Тръмп удвои митата за китайския внос и заплаши с допълнителни мерки. Ударите, които си разменят двете страни натежаха на цялата световна икономика и удариха финансовите пазари.
И все пак, ако трябва да потърсим някаква добра перспектива, то тя може да бъде намерена в думите на американския президент, че търговските преговори ще бъдат възобновени скоро.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X