Бизнес

Американските ограничения ще нанесат на Huawei финансов удар в размер на $30 млрд.

Владимир Владков

Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei Рен Жънфей предупреди, че различните ограничения, наложени от САЩ, ще нанесат финансов удар в размер до 30 милиарда долара върху топ продуктите на компанията през следващите 2 години, като приходите на цялата компания ще спаднат до около $100 милиарда през тази година.

"До 2020 г. ще започнем да се връщаме към растеж. Ние правим големи усилия да се справим (със санкциите), но ни е нужно време. След това ще бъдем много по-силни", каза той.

Компанията генерира приходи в размер на 721 милиарда юана (около $104 млрд.) за цялата 2018 г. и първоначално прогнозира, че ще ги увеличи с 15 до 25 на сто през тази 2019 година. Но компанията вече усеща въздействието на наложените от САЩ ограничения и включването на компанията в черния списък, като новата прогноза сочи, че приходите ще останат на същото ниво през 2020 г.

Въпреки това Рен настоява, че компанията няма да намали своите R&D инвестиции. Той потвърди, че международните продажби на смартфони са се сринали с 40 на сто след обявената забрана на САЩ, в резултат спадът на продажбите ще е между 40 до 60 милиона броя, макар че доставките в Китай оставали много силни. В панелната дискусия, организирана в централата на компанията в Шънджън, Рен каза, че екстремните мерки, предприети от САЩ, са политически мотивирани.

Признавайки, че някои компании ще внимават много, когато става дума за сътрудничество с Huawei, Рен каза, че няма как "компанията да бъде унищожена", като това не е най-злощастното стечение на обстоятелствата, с които се е сблъсквала тя:. "Когато бяхме създадени, времената бяха много много по-трудни", каза той.

Той коментира и решението на някои щатски университети да прекъснат връзките с Huawei в областта на научните изследвания, отбелязвайки, че много други институции в света продължават да работят с компанията.
Рен настоя, че светът трябва да работи за по-отворено сътрудничество. "Това е фундаментален проблем и това е единственият път напред", заяви основателят на Huawei.

Николас Негропонте, основател на MIT Media Lab, оприличи сегашната ситуация с Huawei на "аферата Спутник". Японските компании бяха изправени пред подобно блокиране от САЩ в края 80-те години на миналия век. "Ако вървим в различни посоки, това ще бъде ужасно срамно", каза Негропонте.

Футурологът Джордж Гилдър, каза, че САЩ ще почувстват тежестта на всеки тип разделяне на технологични лагери. Рен добавя, че и САЩ, и Китай ще пострадат от такова разделяне и никой няма да спечели от това.
Гилдър предупреди, че САЩ правят ужасна грешка и трябва да се помирят с Huawei, която според него е в най-добрата позиция да се справят с "катастрофално несигурната интернет архитектура".

Рен добави, че е заделил 150 милиарда долара, за да промени архитектурата на мрежата, за да я направи по-стабилна. Попитан за потенциала да използва своята интелектуална собственост като оръжие във войната, той каза, че след като компанията е хвърлила много усилия за разработката на патенти, има смисъл да си подсигури крос лицензионни сделки. "Ние обаче няма да сме толкова агресивни, колкото Qualcomm", каза Рен.

Негропонте също смята, че атаката срещу Huawei няма нищо общо с националната сигурност, особено след като президентът Доналд Тръмп обяви, че ще преосмисли санкциите, ако бъде постигната търговска сделка с Китай.
"Ние не търгуваме с националната сигурност. Става дума за нещо друго. Тази търговска война стигна до края, вярвам, че скоро ще приключи."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X