Бизнес

Китай убеждава големи технологични компании да не спазват забраните на Тръмп

Иван Гайдаров

Китайските власти организират срещи с висши служители на глобални технологични гиганти в отговор на наложената от администрацията на Тръмп забрана за продажба на продуктите на Huawei в САЩ. Според Reuters източник от Microsoft е заявил, че китайската страна е провела среща с представители на компанията, на която е обявила, че спазването на черния списък за продуктите на Huawei ще доведе до допълнителни усложнения. Според източникът срещата не целяла да служи като предупреждение, а като съвет към Microsoft да не прави никакви прибързани стъпки, преди да направи пълна оценка на ситуацията.

Освен тази среща китайските представители са провели такива и със Samsung, Dell, SK Hynix и британския дизайнер на компютърни чипове ARM.

Миналия месец американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, забраняваща на американските компании да работят с Huawei, твърдейки, че продуктите на компанията представляват "риск за националната сигурност". Влизането в сила на заповедта беше отложено с 90 дни, така че технологичните компании да могат да реагират и да не нарушават телекомуникационните услуги.

Reuters обръща внимание, че подобни разговори не са необичайни за китайската страна, но в случая новината идва само дни, след като Facebook обяви, че няма повече да позволява приложението ѝ да бъде предварително инсталирано на устройствата на Huawei.

В момента, в който търговската война между Китай и САЩ навлиза в нова гореща фаза, азиатският гигант обяви, че ще публикува свой собствен списък на "ненадеждни" чуждестранни лица и организации, които са работили активно за вкарването на Huawei в черния списък на САЩ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X