Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
28 мар
2013
 
 

Юлиян Бориславов, ICN.bg: Хостинг пазарът у нас в момента преминава през свoя “пубертет”

4320 прочитания

Въпросът за TLD-ата (top-level domain) от ново поколение вълнува немалко хора в интернет пространството. Немалко спорове предизвикват въпросите дали те ще нарушат доминацията на старото поколение домейни или просто ще се окажат мода с кратък живот. Отговор на това ни дава Юлиян Бориславов, управител на българската уеб хостинг компания ICN.Bg. 

Достигна ли хостинг пазара у нас своята зрялост?

По-скоро бих казал, че хостинг пазарът в момента преминава през свoя “пубертет” в последната си фаза, като следващия етап е достигане на пълнолетие. Разбира се, много голяма част от настоящите уеб хостинг потребители у нас са с няколко стъпки пред тези от по-технологично развитите държави, като САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Швеция, Германия и др. Основният проблем в Българие, е че много малък процент от активното ни населения наистина използва уеб хостинг услуги.

С какво се характеризира хостинг пазара у нас?

Хостинг пазарът се характеризира със своите моментни настроения и нагласи. В момента сме в ерата на социалните мрежи, електронната търговия. Широка популярност набират и личните страници и блогове. Цикличността се променя на около 1-2 години, и по този начин различни хостинг продукти и услуги идват на мода. Не можем да отречем, че все още най-популярните услуги, като познатия споделен хостинг се използват от повечето потребители. Основните домейн разширения които се предпочитат са .com, .bg, .eu.

Ще променят ли TLD-тата от ново поколение ситуацията напазара на домейни?

Едва ли новите TLD-ита ще променят драстично пазара на домейни. Те ще ни предоставят по-голям избор на свободни домейн имена и ще се позиционират в нишови или локални бизнес линии.

Колко голямо е предизвикатеството IPv6 за родния уеб хостинг пазар?

Едва ли IPv6 е предизвикателство на хостинг доставчиците, защото ние сме готови за това от доста отдавна. Проблемът може да дойде от интернет доставчиците, които все още не са подменили на места по-старото си мрежово оборудване. Самите ние вече имаме няколко експериментални проекта,  базирани на IPv6, като разбира се в момента е препоръчително това да бъде дублирано и от IPv4.

Разговора води Стефан Станчев

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас