Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
19 юли
2012
 
 

Очаква се поскъпване на уеб хостинг услугите заради по-високите цени на тока

Над 50% от цената на една колокационна услуга е всъщност цената на електроенергията,смята Сокол Соколов, управител на Host.bg

5823 прочитания

Стефан Станчев

По-високи цени на електроенергията влязоха в сила от 1 юли в България. Поскъпването на тока за частните потребители е с 13%, а за бизнеса – с 16%. Този процес може да доведе и до поскъпването на всичките услуги, чиито себестойности са зависими от цената на електроенергията, което със сигурност се отнася и до цената на ИТ услугите. “Спокойно може да се каже, че центровете за данни, като един сериозен консуматор, са засегнати от покачването на тока – каза Владислав Янков, съосновател на центъра за данни 3DC. - Обаче сравнено с европейските цени, тези в България са все още много по-ниски.

Сокол Соколов, управител на Host.bg

От друга страна, всяко повишение допълнително осмисля всякакви инвестиции за оптимално охлаждане, както е в центъра ни за данни - с Free cooling и Cold Aisle Containment системите, т.е. с отделянето на топлите и студени зони.” Любомир Русанов, управител на Суперхостинг.БГ, коментира: “Като хостинг компания, за нас разходът за колокиране на оборудване е съществена част от себестойността на услугата. През последните години направихме много оптимизации, така че да се влияем по-малко от цените на услугите, които ползваме. Все още оценяваме ефектите от последното увеличение на електроенергията.

Любомир Русанов, управител на Суперхостинг.БГ

Очакваме корекция и на други услуги, които ние директно или индиректно ползваме. В краен случай бихме предприели и промяна на нашите крайноклиентски цени, макар че разглеждаме това действие като негативен сценарий.”

Сокол Соколов, управител на Host.bg, смята, че уеб хостинг пазарът в България е силно конкурентен, цените на тези услуги от доста дълго време не са били променяни, а са настъпили немалко промени в техните параметри. “Над 50% от цената на една колокационна услуга е всъщност цената на електроенергията. На базата на всичко това мога да кажа, че в близко бъдеще може да се очаква поскъпване на уеб хостинг услугите с 5 до 10%”, каза още Соколов.

Владислав Янков смята, че ако една голяма организация, където охлаждането не е ефективно и UPS системите работят с големи загуби, решението за колокиране на оборудване извън рамките на организацията (в център за данни) би била по-добра бизнес стъпка.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас