Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
10 мар
2010
 
 

3DC стартира най-големия независим център за данни у нас

Инвестициите в мащабния проект са за над 5 млн. лева.

12591 прочитания
Страница 1 от 4

Най-мащабният досега неутрален център за данни (ЦОД) в България (3DC) стартира своята дейност. Проектът е начинание на трима утвърдени експерти в областта на информационните технологии в България и е подкрепен от инвестиоционния фонд NEVEQ. 5 млн. лева са инвестициите за целия център, като в тях влизат средства за закупване на сградата и на цялото оборудването в нея. Общият капацитет на 3DC е 3000 кв.м., 1200 кв.м. от които са колокационни помещения, 1000 кв.м. са отделени за електрозахранване, охлаждане, пожаро-обезопасяване и др.
"Нашите целеви клиенти могат основно да бъдат разделени на три групи. Първата са най-големите и телекоми и доставчици на услуги. Втората група клиенти, към които сме се насочли са корпоративни клиенти, банковия сектор, застрахователни компании, като в това число не изключваме и големи държавни институции. Третият тип потенциални клиенти, който тепърва се заражда и предстои да набере особено голямо значение в България, са доставчиците на услуги от типа "облачен" компютинг, SaaS, уеб хостинг и др. - разкри Здравко Николов, изпълнителен директор на 3DC. - Особено голямо значение за нас е неутралитета. Този неутралитет е на всички нива - акционерно участие, доставчици и оператори. дългосрочен ангажимент за предоставяне на колокационни услуги."


Центърът за данни 3DC предоставя услуги за колокация - разполагане на ИТ оборудване, чиято работоспособност е критично важна за бизнеса. Според ръководителите на проекта, 3DC е първия по рода си в България като мащаб по отношение на размер на инвестициите, капацитет на предоставяните услуги, ниво на покритие на глобалните стандарти в областта на ЦОД.
Центърът за данни разполага с две независими кабелни трасета към градската инфраструктура. Всяко трасе се състои от 20 тръби с диаметър 110 мм, влизащи от две различни страни на сградата в две отделни помещения. 10 инфраструктурни оператора вече присъстват в 3DC чрез директни и резервирани връзки.
Инвестицията е насочена в три основни посоки. Първата е осигуряване на собствена сграда от 3 000 кв. м., специализирана за разполагане на телекомуникационно оборудване. Втората посока на инвестицията е насочена към подбор на доставчици на оборудване, а на трето място, 3DC инвестира в двойно резервиране на всеки компонент от центъра за данни.
Според ръководителите на проекта, по отношение на резервираността, 3DC е прецедент за страната ни -

всеки дублиран елемент от системата е физически отделен от своя "близнак"

 

- предпоставка за което е сериозният капацитет на ЦОД-а.
Центърът за данни 3DC e собственик на 3000 кв. м. сграда, предназначена за телекомуникационен център.

1 234
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас