Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
23 окт
2017
 
 

Mastercard стартира мрежа за разплащания, базирана на блокчейн

Търговските клиенти на компанията ще могат да се свързват с платформата за транзакции с помощта на API.

6569 прочитания

Mastercard стартира своя собствена мрежа за разплащания, базирана на блокчейн технология, за да даде възможност на банките и търговските си партньори да извършват трансгранични трансфери по-бързо и сигурно.

Рикардо Сота от Mastercard Labs обяснява как работи новият API за Mastercard Blockchain

Блокчейн услугата на Mastercard може да се използва за изчистване на транзакциите с кредитни карти и премахването на административните задачи по трансферите, като за целта се използват “умни” правила за договорите. "Комбинацията от блокчейн технологията, нашата мрежа за транзакции и свързаните с нея правила гарантира, че решението ни е сигурно и лесно за контрол", коментира Кен Мур, изпълнителен вицепрезидент на Mastercard Labs.

Прочетете още: Мащабни блокчейн проекти ще представи лектор от IBM на конференцията MUFFIN 2017

Блокчейн е публична електронна книга - подобна на релационна база данни - която може да бъде споделена открито между различни потребители и създава непроменим запис на транзакциите им, всеки от които е маркиран и свързан с предишния. Тъй като това е частна мрежа, в платформата на Mastercard е въведен разрешителен режим, което означава, че само лицата и организациите, упълномощени да участват в дадена транзакция, могат да я видят.

Mastercard е поредната компания за финансови услуги, която разгръща мрежа за трансгранични разплащания, базирана на блокчейн технология. Миналата седмица това направи и технологичният гигант IBM. Новата платформа на компанията позволява електронен обмен на 12 различни валути в зоната на Тихоокеанските острови, Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

Блокчейн платформата на Mastercard е интегрирана в платежната мрежа на компанията, която включва 22 000 финансови институции. Търговските клиенти на Mastercard ще могат да се свързват с платформата за транзакции с помощта на API, като по този начин няма да им се налага да изграждат свои собствени сървърни възли за споделени счетоводни дневници.

"Когато става въпрос за разплащания, ние искаме да предоставим на нашите партньори възможност за избор и гъвкавост, да се възползват както от вече съществуващите, така и от новите начини за извършване на финансови транзакции, въз основа на нуждите и изискванията на своите клиенти", заяви още Кен Мур.

В събота Mastercard ще спонсорира Money20/20 Hackathon, като по време на събитието компанията ще отвори Mastercard Blockchain API за участващите разработчици.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас