Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PR зона
24 яну
2017
 
 

Виваком ускорява процесите в обхвата на своята ERP система с миграция към SAP HANA

1528 прочитания

За ползите от реализацията на проекта разговаряме с Иван Чолаков, директор ИТ във Виваком

Иван Чолаков

Г-н Чолаков, Виваком отдавна използва SAP ERP система. Какви процеси в компанията са в нейния обхват към момента? Как беше развита тази система през последната година?

- Наистина, Виваком използва от дълги години SAP ERP система. Към момента в нея са развити основно финансовите и логистичните процеси. Информацията от основната телеком дейност на компанията се обобщава и трансферира в SAP ERP от нашите билинг и CRM системи и се използва за целите на финансовата отчетност и анализи. В системата също така се следят всички наши договори и взаимоотношенията ни с доставчиците.

През последната година беше осъществена миграция на SAP ERP системата към in-memory платформата SAP HANA.

Какво мотивира старта на проекта за миграция към SAP HANA? Какви цели си поставяхте?

- Следим развитието на SAP HANA технологията от самата є поява. Бяхме наясно с плановете за развитие на технологията и изчаквахме имплементацията є да се стабилизира. Целите, които си поставихме при стартиране на този проект, бяха ускоряване работата на потребителите на SAP ERP системата ни и подобряване бързодействието на интеграциите на другите ни системи с нея.

Как протече реализацията на проекта за миграция?

- Сроковете, които си поставихме със старта на този проект, бяха много агресивни. Избрахме БГ Бизнес Солюшънс за системен интегратор, с който да работим по този проект. Изборът ни на партньор беше продиктуван от множеството референции, които БГ Бизнес Солюшънс имаше с изпълнението на сходни миграционни проекти. Проектът протече гладко като изпълнение. Бяхме си разпределили задачите – какво ще се изпълни от вътрешния екип и какво се очаква като изпълнение от системния интегратор. Проектът протече без изненади, като след пускането му в експлоатация нямахме никакви по-сериозни проблеми, които да откриваме постфактум. Бизнес потребителите ни също се включиха изключително активно в изпълнението на проекта.

Какви ползи отчитате след миграцията?

- Основната полза, която отчитаме след миграцията, е от значително повишеното бързодействие на процесите, изпълнявани в ERP системата. Ускоряването на работата е между 4 до 10 пъти за различните изпълнявани задачи. Най-осезаема е разликата при по-тежките справки – в миналото за някои от тях бяха необходими часове. Сега сведохме необходимото време за тях до минути. Цялостното усещане при работата със системата от страна на потребителите є е изключително позитивно.

На какво трябва да обърнат внимание компаниите, които в бъдеще решат да преминат към SAP HANA?

- Критично за изпълнението на такъв проект е добрата колаборация между системен интегратор, вътрешен екип и бизнес звената. Също така от голямо значение за успеха на проекта при нас беше добрата техническа експертиза на участниците в имплементацията му.

ICON ICON ICON Tweet it! ICON
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Тод Англин, Progress:  София има страхотна общност от софтуерни разработчициТод Англин, Progress: София има страхотна общност от софтуерни разработчици

Конференцията DevReach се завръща в София, има месец до събитието, а всички билети вече са разпродадени, коментира главният евангелист на Progress.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас