Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PR зона
25 окт
2018
 
 

Ние знаем как не се прави или малко за добрите практики на компаниите

1430 прочитания

Емил Китанов, Старши ERP консултант, Елит Софтуер

Zeron/V4
www.zeron.bg

Всичко свързано с прилагането на ERP системи е сложно. Лесната част минава, когато си планирал придобиването на подобна система и си я закупил, но сега софтуера трябва да „оживее“, да заработи и да започне да носи полза за твоята компания.

Внедряването е продължителен процес, който, да си признаем честно е труден за клиентите и полезното действие на ERP системата зависи и от тях и от опита на производителя/внедрителя на системата. Прегледа и настройката на софтуера към оперативните процеси в компанията изисква практика, възможности на системата и огромен опит на хората, които го правят.

Тук трябва да добавя два детайла:

  • Настройката на ERP софтуера зависи и от неговите възможности да се адаптира към изискванията на компанията (това не всеки софтуер го може)

  • Компанията получава възможност да прегледа работните си процеси (защото така или иначе го прави) и да ги коригира към по-висока ефективност и бързина.

Потребителите са наясно с тези проблеми и затова казват – „Дайте ни добрата практика...“. Годините внедряване, познанието на различни индустрии и компании ми позволяват да преобразувам „добрата практика“ в по-полезното – „Ние знаем, как не се прави...“.

Често срещани проблеми, при внедряване на ERP софтуер.

Независимо дали грешката се допуска в периода преди покупката на софтуера или в процеса на внедряване, но една от основните грешки на потребителите е при формулиране на целите.

До момента на покупка или дори до внедряването хората не са се замисляли в дребни, дребни детайли, какво, как и къде ще прави този софтуер. Тук могат да се пропуснат важни неща, а да се обърне внимание на дребни такива, които да отнемат време и ресурси на клиента.

Ограничаване на желанията.

Често при писане на плана за внедряване (има такъв план, в който всичко е разписано в детайли) хората се опитват да прогнозират и предвидят всичко, което би им потрябвало в следващите 15 години (примерно).

Това е грешка – технологиите се променят толкова бързо и прогнозата за дългосрочни периоди е почти невъзможна.

Последствия

  1. Затруднява се мениджъра на проекта да формулира и проследи резултата.
  2. Програмирането на несъществуващи процеси води до невъзможност за тестването им.
  3. Увеличаване на цената. В общият случай това превръща хубавият, стегнат проект в тромав, скъп гигант.

Как можем да избегнем това?

Най-накрая стигнахме и до „добрата практика“ и до това, как не се правят нещата. Дългогодишният опит на вашият доставчик и неговото отношение към проекта ви е от първостепенно значение. Вярвайте на вашите консултанти – те са хората, с които да работите, като колеги, за да постигнете на само най-добрия, но и най-ефективния резултат, за вашите нужди. В нашата практика сме внедрявали Zeron ERP в толкова много различни компании от почти всички индустрии, че предварително имаме идея, какво да направим и как да го направим най-добре.

Изборът на софтуер също е от решаващо значение. В последните години технологиите направиха финансово достъпен професионалния ERP софтуер не само за компаниите-гиганти, но и за всяка средностатистическа компания. Важното е да изберете такава технология и софтуер, които ще се адаптират към процесите на компанията ви, а няма да кара вашите служители, да променят стила си на работа и да се адаптират към софтуера.

Ясното знание, какво точно ви трябва, къде отивате и какво искате да постигнете ще ви помогне да го постигнете без излишни разходи и по най-бързия и ефективен начин. Определете целите си и ги разкажете на консултанта си и той ще ви спести пари.

Всички сме наясно с тези възможности и опасности, но някак в забързаната работа и трудния ден не им отделяме голямо внимание. Затова и част от нашата работа на консултанти в сложния и интересен свят на ERP системите е постоянно да ви обръщаме внимание на това.

ICON ICON ICON Tweet it! ICON
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас