Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PR зона
18 сеп
2018
 
 

Препоръки на Legrand за кабели и конектори, подходящи за ЦОД

764 прочитания

Решенията на Legrand отговарят на всички изисквания на центровете за данни, включително на Европейския регламент за строителен продукт (CPR)

Като глобален специалист в изграждането на електрически и цифрови инфраструктури Legrand предоставя широк набор от решения за търговски, индустриални и жилищни сгради. Базирайки се на своя глобален подход, който включва мненията и изискванията на всички заинтересовани страни и екипи, Legrand следва печеливша стратегия за устойчив растеж чрез придобивания, иновации и постоянно въвежда нови продукти, включително програма Eliot за свързани продукти с висока добавена стойност.

Във връзка с тенденциите при окабеляването на центровете за данни и осигуряване на изискванията за безопастност, Legrand разяснява някои специфики на европейския Регламент за строителни продукти (CPR), като дава и своите препоръки за използване на съотвените кабели и конектори при изграждането на центрове за данни.

Какво представлява Регламентът за строителен продукт CPR?

CPR е европейски закон, публикуван през 2011 г., който дава класификация на кабелите, ратифицирана през 2016 г. В регламента са разписани минималните експлоатационни качества на постоянно вложените в сградите продукти. В обхвата на регламента попадат и инсталираните в сградите комуникационни кабели, а извън обхвата му остават сменяемите компоненти като пач-кордите. Въпреки че е приет още през 2011 г., производителите трябва да спазват изискванията към техните продукти от 1 юли 2017 насам.

Европейският регламент CPR категоризира кабелите в зависимост от тяхната реакция в случай на пожар. Всяка страна от Европейския съюз има възможност да определи свои изисквания за съответния тип сграда, основавайки се на направената класификация. В страните, в които все още няма дефинирани специфични изисквания, всичко зависи от проектантите, които трябва да осигурят надеждни инсталации. В такива случаи Legrand препоръчва използваните комуникационни кабели да отговарят поне на европейските класове Dca-s2, d2, a1 за стандартни търговски и жилищни проекти. В случаите, когато е необходима допълнителна пожаробезопасност, могат да се използват по-високи класове кабели или алтернативно да бъдат приложени методи за ограничаване разпространението на огъня.

Подробни изисквания към кабелните системи

Регламентът CPR класифицира кабелите според 2 основни характеристики: разпространение на горенето и отделяне на топлина. Кабелите са класифицирани в 7 класа според реакцията им на огън: Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca и Fca, последвани от индекс “ca” (от cable). В него са разписани и следните допълнителни параметри:

• a = киселинност, която определя степента на опасност на отделените газове за хората и корозионното влияние върху строителната конструкция. Варира от a1 до a3.

• s = степен на непрозрачност на отделения дим. Варира от s1 до s3.

• d = отделяне на горими частици, които могат да разпространят пожара. Варира от d0 до d2.

Също така регламентът въвежда и различни нива за контрол в зависимост от резултатите.

Препоръките на Legrand като световен лидер в изграждането на електрически и цифрови инфраструктури са да се използват кабели Dca – S3 (за отделен дим), a1 (за киселинност на дима) и d2 (за горими частици). Категория Dca предлага най-добра негоримост и неразпространение на огъня, като това се сертифицира от независима лаборатория.

Как да изберем?

Ако беше възможно, всички инсталации щяха да използват само най-високата степен на негоримост на кабелите. За съжаление цената също трябва да бъде взета предвид и това налага компромиси за постигане на оптимален баланс между безопасност и цена. Европейският съюз изисква кабелите да отговарят на класификацията, но същевременно не налага точни специфични изисквания. Всяка страна сама определя спецификите и те зависят от типа строителство. Някои от европейските страни вече са определили своите изисквания, а за останалите страни съветите на Legrand, изброени по-долу, могат да помогнат на архитектите да направят своя информиран избор.

Европейският клас Aca най-вероятно няма да съществува за комуникационните кабели, а клас B1ca най-вероятно ще бъде твъде скъп за производителите. Класове B2ca и Cca изискват редовно тестване от независима лаборатория, така че кабелът има не само завишена производствена цена, но и съществен разход за контрол. Можем да очакваме тези класове да бъдат използвани само и единствено при проекти, къдете допълнителният контрол е задължителен. В края на списъка са клас Fca, който нищо не гарантира, и клас Eca, който въпреки че е покрива тестовете за негоримост, не е тестван за отделяна на топлината и други допълнителни критерии. Тези класове не се препоръчват, въпреки че клас Eca може да се използва в сгради, където е вложено съвсем малко количество кабел, тъй като в случай на пожар няма да има голямо влияние.

И така, както препоръчва и Legrand, най-логичният избор е клас Dca, който предлага най-добра негоримост и неразпространение на огъня и също така е сертифициран от независима лаборатория. Трябва да се определят и допълннителни критерии:

Дим - s3 означава, че кабелът отделя на-голямо количество дим, което автоматично означава, че трябва да се избягва употребата му. S1 е на-добрият избор, но цената може да бъде смущаваща. Така s2 е адекватният компромисен вариант, позволяващ на хората лесно да намерят изхода в случай на пожар.

Пренасянето на електрическа мощност по какъвто и да е кабел предизвиква отделянето на топлина. Кабелите са изчислени за температури до 60°C, ето защо при околна температура от 30°C, някои конфигурации са невъзможни. Legrand препоръчва използване на по-високите категории кабели, тъй като те по-малко си повишват температурата, а също така се препоръчва използването на по-малки кабелни снопове. Но независимо от класа кабел, нещо липсва – надежден RJ45 конектор.

Всички медни конектори от гамата LCS3 (новата кабелна система на Legrand) са PoE (Power over Ethernet) сертифицирани + стандартна сертификация.

Всички тестове за производителност и 3Р сертификати, никога не са предвиждали възможността за преминаване на 100W ел.мощност през RJ45 конектор.


Legrand гарантира за своите системи

Конекторите й са сертифицирани за PoE+ съгласно стандарта IEC 60512-99-001. Новите медни конектори на компанията тип RJ45 са в сърцето на иновативната система LCS3, като отговарят на изискванията за високоскоростна връзка – от 1 до 40 Gbps. Те комбинират производителност и скорост на реализация на конкретния проект. Свързването отнема само няколко секунди и осигурява оптимална производителност на връзката. Продуктите от системата LCS3 от Сat.5е до Cat.8 са идеални за осигуряването на добра свързаност на потребителите, независимо дали работят в малки търговски сгради или системите се вграждат в големи центрове за данни. LCS3 конекторите могат да се инсталират, без да се използват никакви инструменти.

Освен продукти Сat.5е, 6 и 6А, Legrand вече предлага и конектори Cat.8, които поддържат скорости до 40 Gbps, които функционират и в критични условия, a това е много важно за системи, предназначени за центровете за данни.

Със системата LCS3, Legrand се позиционира като ключова компания, когато става въпрос за използване на фиброоптично окабеляване.


Легранд България ЕООД
София 1766
Бизнес парк София, Младост IV
сграда -7A, офис партер 06
Тел.: (+359)-2-489-92-97
E-mail: bureau.sofia@legrandelectric.comICON ICON ICON Tweet it! ICON
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас