Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PR зона
05 апр
2018
 
 

Основни прогнози за българския ERP пазар, през 2018

1600 прочитания
Пламен Боев, CEO, Елит Софтуер

Реалният сектор в България отбеляза ръст през 2017 и като цяло по-високия БВП, който отбеляза статистиката се усещаше и в разходите на компаниите, в началните месеци на 2018.

Капиталните инвестиции в софтуер ще продължат

След добрите продажби и резултати от приключилата година много компании, с още по-голямо желание ще инвестират в развитие на дигиталната си инфраструктура. Когато нещата вървят добре и бизнес собствениците и мениджърите са склонни да развиват пазарния успех и да правят организациите си все по-конкурентоспособни и печеливши, чрез инвестиции в софтуер, включително и в ERP системи.

Нашите наблюдения от първите три месеца на тази година сочат, че засега реалните сделки и договори са повече от миналогодишните.

Облачните системи в България

Тенденцията за преход към облака се натрупва от няколко години, все още компаниите я приемат трудно. Мениджърите на по-големите компании се придържат към локалните инсталации и предпочитат софтуер, който е под техния контрол, като не бързат да се откажат от него по чисто психологически причини. Със сериозните си приемущества, облачните услуги (в това число и на ERP системите) рано или късно ще пречупят тази съпротива.

Предполагам, че тази година ще бъде ключова в продажбите на подобни ERP продукти и съдейки по продажбите на нашата ERP система – Zeron V/4, ще отбележим стремителното им нарастване. Няма начин клиентите да пренебрегнат един по-евтин, по-достъпен и по-безпроблемен продукт.

Конкурентна смяна на продукти

От друга страна фирмите, които са свикнали и ползват ERP решения от години започват да се оглеждат за нови, по-модерни и удобни.

Все повече организации ще сменят продуктите, въпреки създадените навици на служителите, за да догонят конкуренцията. Когато новостите се натрупат, ползите от тях ще натежават над навика и това играе в полза на иновативните и „бързи“ компании.

Управление на организационни промени

В минали статии бях писал, че внедряването на една ERP система дава шанс на дружествата да преосмислят и променят, и своята организационна структура. И все повече компании в развитите страни правят това.

В България все още нямаме внедряване, в хода на което компанията да е предприела такава промяна. Принципно доста са доста алергични към подобни промени. От друга страна и доставчиците на ERP софтуер нямат особени компетенции или познания в областта и това допълнително затруднява процеса.

Все пак управлението на промените в организациите и осъзнаването на проблемите е налице и ние, като прозиводител на ERP софтуер, рано или късно, ще се сблъскаме с тях.

Иновациите ще са водещи в ERP индустрията у нас

Наситеността на българските компании с иновативен софтуер (било то ERP или друг) не е особено висока, но когато се преодолее инертността и нежеланието за промяна, процесът на покупка ще се ускори доста.

Положително в тази посока влияят и облачните услуги. ERP системите вече са достъпни не само за големите и богати компании но и за малките и средните със стабилен бизнес. И не е необходимо да си купувате компромисни решения, след като и професионалният (и принципно скъп) ERP софтуер вече е достъпен в облачните си варианти.

Когато тази тенденция се засили, компаниите няма да купуват евтини, орязани и нефункционални решения. Те ще купуват най-доброто, което могат да си позволят. Тук вече инициативата е в производителите, които очакваме да се състезават, не толкова в сваляне на цените, колкото в удовлетворяване на всички потребности на компаниите и в предлагане на нови, лесни за ползване продукти.

Нашата компания отделя изключително внимание на изискванията на клиентите, относно удобствата и функционалностите на Zeron ERP, като внедряваме голяма част от пожеланията чрез няколко годишни ъпдейта.

В заключение - годината ще е важна за всички производители на ERP софтуер, представени на българския пазар. Конкуренцията ще е доста висока и иновативните компании, които се вслушват в клиентите си ще имат пазарен успех. За потребителите на ERP системи годината ще е благоприятна и икономически, и като предлагане – те едва ли ще получават по-ниски цени, но за цената, която плащат ще имат един по-добър, по-функционален и по-ефективен софтуер – нещо, което има по-голямо значение от цената.

Контакти:

Пламен Боев, CEO, Елит Софтуер
www.zeron.bg

ICON ICON ICON Tweet it! ICON
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас