Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PR зона
12 дек
2017
 
 

Служители на Experian работят с рядка за България технология

3302 прочитания

Добри Добрев
Manager Fraud and ID, Experian

Добри Добрев поема екипа Fraud and ID на Experian през април 2017 г. Той има над 12 години опит в програмирането, като през последните близо 9 години е заемал и мениджърска позиция в Axway. Добри е ръководел няколко екипа за разработка на софтуер, предоставящи SaaS приложения. През 2017 г. поема екип от близо 60 човека в Experian.

Г-н Добрев, Javelin Strategy & Research отличи CrossCore за най-добрата платформа за установяване на самоличността за 2017-та. Можете ли да разкажете нещо повече за този проект?

CrossCore е един от двата ключови проекта, по който в момента екипът ни работи. Това е така наречената plug and play платформа, чрез която се засичат измамите през множество канали, като комбинира конвенционални и иновативни методи за верификация и установяване на автентичност.

CrossCore е първата платформа в индустрията, която не е обвързана с конкретен продукт или производител. Реално могат да се използват различни инструменти без значение дали са на Experian или на друга компания и с това разширяваме потенциала на платформата и даваме повече възможности на клиентите ни. Не случайно миналата година CrossCore беше цитирана в годишния доклад на Gartner – Market Guide for Online Fraud Detection.

От технологична гледна точка какво отличава CrossCore от останалите платформи за установяване на самоличността?

CrossCore включва мощен работен процес и възможности за моделиране на стратегиите. След стартирането на платформата миналата година добавихме възможности като биометрики на поведението, разпознаване на устройства, регулаторното съответствие, синтентично проверяване на идентичността и верификация на документите.

Каква точно е ролята на екипа в България по този проект?

Екипът ни отговаря за асемблирането на всички компоненти на CrossCore, преди крайният му формат да бъде инсталиран в облачна среда.

Споменахте, че работите и по друг интересен проект. Какво можете да разкажете за него?

Друг интересен наш продукт е Device. Това е облачна услуга, която вече се разработва изцяло от екипа ни тук. Петнайсет човека се занимават с доста рядка технология, поне за България. Ние създадохме продукт, който индентифицира самоличност зад всякакво устройство, което разбира се има връзка с интернет.

Може ли да разкажете нещо повече за тази технология?

Всяко устройство, което се използва за достъп до някаква информация, може да бъде идентифицирано и асоциирано с дадена самоличност. Интересното е, че тук технологията страшно много разчита на така наречения reverse engineering. Информацията, която устройствата изпращат, не е документирана и не е нещо, което надеждно може да се използва. Ние, обаче, разработваме модели за разпознаване на дадено устройство и установяваме дали то се ползва от неговия реален потребител или от друг.

В днешния свят, където вече почти всичко е виртуално, само мога да си представя неговото приложение.

Именно. Ако някое устройство, което аз не ползвам, се опитва да има достъп до моя имейл акаунт, нашият софтуер ще разпознае, че това е друго устройство, което не е асоциирано с моята самоличност, и ще каже: „Нека да потвърдим, че това си ти“. Така, реално, Device има приложение за абсолютно всеки, който по някакъв начин иска да направи двойна верификация на самоличността на човек и устройство. Тоест, може да се използва от онлайн магазини, банки, във всякакъв вид облачни услуги.

В същото време плащането през мобилни приложения се развива значително през последните години. Според данни на Forrester само в САЩ мобилната търговия (през телефони и таблети) ще достигне 252 млрд. щ.д. до 2020 г., а плащанията през мобилно устройство ще надхвърли 141 млрд. щ.д. още през 2019 г. А с развитието на новите видове мобилна търговия и плащания, измамниците се преориентират и към мобилните канали.

Какво предстои за Device?

Следващата ни цел е да интегрираме Device в CrossCore платформата и така да стане облачна услуга, която предлагаме на нашите клиенти. Можете да си представите колко мощно решение може да се съчетае от използването на няколко услуги за разпознаване на измами като Device при това на достъпна цена за всеки бизнес.

По какви други проекти работи екипът ви в България?

В България също разработваме Hunter и Prove ID. Най-общо казано Hunter верифицира заявления. Например, ако някой поиска кредит, след като попълни формата, чрез Hunter се установява дали няма някъде другаде подадено подобно заявление за кредит и така да се установи опит за измама. А Prove ID се занимава с верифициране на самоличности. Prove ID проверява дали даден човек съществува като гражданин на дадена държава, дали той фигурира в някаква база данни, дали адресът, с който той се представя, наистина е неговият.

След всичко, което ни разказахте, кое е най-големият ви приоритет?

За мен най-важното са хората. Екипът ни в Experian се състои от невероятни професионалисти. Моята роля е да дам път на техния потенциал, така че да разгърнем възможностите си. Виждам, че тук има много добри идеи. В същото време, сферата, в която работим, е изключително динамична. Предотвратяването на измами е от ключово значение за всеки бизнес.

сграда "Мегапарк"
бул. Цариградско шосе 115 Г
София 1784
България
Тел: + 359 2 4620 800
Факс: +359 2 4620 801
http://www.experian.bg/

ICON ICON ICON Tweet it! ICON
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас