Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PR зона
12 окт
2017
 
 

Успешни внедрявания в малки и средни компании

2532 прочитания

Йордан Вълчанов, ERP консултант в „Елит Софтуер“

Всички компании обичат да се хвалят с големи, лъскави и страхотни проекти. И големите проекти наистина са страхотни, изискват много усилия и са нещо, с което можеш да се похвалиш.

Но те не касаят обикновените хора. Те не се отнасят до малките и средни компании. И са далече от тях. Според мен е значително по-интересно да разкажа как нашият софтуер се използва от малка, работеща компания, какви са нейните мотиви и ползи , а тези случаи са болшинството на ERP пазара у нас.

„ЕрДжи Консулт“ е счетоводна къща, която оперира на пазара от 2004 г. Една от стотиците малки, добри счетоводни кантори, която се грижи за клиентите си и печели нови, чрез техните препоръки. Съвсем стандартна история.

Компанията е специализирана за клиенти от строителния бранш, IT компании, фондации, компании за управление на имоти и много други индустрии, в които намира клиенти.

През 2007 г. компанията работи с друг продукт за управление на бизнеса и работата върви спокойно, докато не се появява нов клиент на счетоводната къща – холандска компания, която работи със Zeron ERP и така счетоводителите им се запознават с него. Старата версия Zeron V/3 също е страхотен продукт за времето си, ЕрДжи Консулт го харесват много и започват да работят с него.

Основни данни

Продукт – Zeron V/4 Standard
Доставчик – Елит Софтуер ООД
Клиент – ЕрДжи Консулт ЕООД
Старт на проекта – началото на 2016 година

Грижа за съществуващите клиенти

През 2016 г. всички в Елит Софтуер видяхме, че има още много клиенти, които успешно ползваха старата версия на Zeron – V3. По различни причини (старият софтуер си работи отлично, защо да харчим още пари, защо да си създавам неприятности с нови версии и т.н.) много от тях не се интересуваха от новата версия. Ние искахме да се погрижим за всички малки и средни компании, които бяха наши лоялни клиенти дълги години, а не просто да спрем поддръжката на софтуера и да се откажем от тях.

Затова компанията направи програма за прехвърляне на тези клиенти към новата версия V4, като им предложи изключителни цени и условия и огромното болшинство от тях прие. В тази категория попадна и „ЕрДжи Консулт“.

Какво точно харесват „ЕрДжи Консулт“ в софтуера?

Понеже става въпрос за счетоводители и аз ще бъда пределно кратък и точен:

  1. Справките се достъпват лесно, което е страхотно предимство при ревизии и проверки на клиенти.

  2. Информацията се селектира бързо и без трудности.

  3. Визуално справките са ясни и четими и отново информацията се възприема лесно.

  4. Индивидуалните настройки на програмата се правят интуитивно и бързо и след това просто работиш по тях.

Това би могло да мине незабелязано и без да му обърнете внимание, но за сложен и професионален софтуер това е истински добро постижение и похвала. Лесната работа със сложни системи изисква сериозни усилия и много работа с клиентите и се постига след дълги години усъвършенствания.

Какви са проблемите, които срещат днес?

Няма как да описваме случая на „ЕрДжи Консулт“ и да не се спрем на проблемите, които изпитва компанията при работата със Zeron.

Описанието им на някои счетоводни сметки не е ясно. Не им е останало време да оправят и опишат всички. А помощта през тикетинг системата е скъпа.

Факт е, че Zeron V/4 е професионална система и колкото и да е конкурентна като цена, то тя все пак не е евтина инвестиция за малките и средни компании. Тук винаги се плаща някаква цена – или компанията ще инвестира време, за да настрои софтуера си окончателно, или ще прибегне към помощта на специализираните ни консултанти. Положителното е, че тези настройки са абсолютно постижими за компаниите и все пак те могат да го направят и сами.

Положителен е и фактът, че „ЕрДжи Консулт“ оценяват професионалния софтуер, който по техните думи им дава възможност да обслужват повече клиенти с по-малко хора.

Това са важните неща, които виждам при работата си на ERP консултант във всекидневието на компаниите. Софтуерът трябва да е истински полезен, да улеснява живота им, да им помага да обслужват повече клиенти, по по-успешен начин и с по-малки разходи. Нищо сложно. 

ICON ICON ICON Tweet it! ICON
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас