Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PR зона
24 апр
2017
 
 

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер: Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

988 прочитания

Все още малко хора се ориентират в BI възможностите на ERP системите и това е съвсем нормално. Оставяйки настрана, че принципно ERP не е четиво за неделния следобед, усложняването на темата е допълнително затруднение за аудиторията. Факт.

Въпреки това пазарът се разширява и клиентите започват да държат на Business Intelligence възможностите, като задължително условия при покупката на нови ERP системи.

Пазарът

Нека се ориентираме в пазара. В него има няколко ясни тенденции – софтуерът се купува (и е почти задължителен) за компании в сферите на търговията, дистрибуцията, производство, сервиз и др. Там софтуерът дава бързи и видими ползи, а ефективността му се усеща веднага от мениджмънта на компанията.

Тенденция две. Софтуерът се купува предимно от нови клиенти. Това е съвсем закономерно и нормално. Когато сменяш изцяло ERP софтуера на компанията си и харчиш значителни средства, то искаш да получиш най-модерните възможности, защото така или иначе си вече в този процес. Случаите, когато клиентите ни вече са внедрили Zeron, минали са през трудния момент на внедряване и искат да внедрят още нещо ново са значително по-малко. Тук ти разбираш, че дори да има нещо ефективно, иновативно то клиентите искат да мине малко време, да възвърнат поне частично инвестицията, преди да погледнат за нещо ново.

Тенденция три. Много често клиентите закупуващи BI модул на Zeron ползват софтуера като облачна услуга и софтуер като услуга (SaaS). Всъщност лека, полека компаниите (в това число и големите) започват да осъзнават предимствата да не купуваш нещо, а да го ползваш под наем. Финансовата логика надделява и най-изгодното решение става очевидно.

Тенденция четири. При преминаване на нови клиенти към Zeron софтуерните решения най – често са цялостни, а не единични модули. Това също е естествена тенденция - хората, инвестират средства в продукт, който е не само качествен и стойностен за бизнеса им, но ще бъде ефективен и ще замени няколкото програми с един надежден софтуер.

Индустрии

По-нагоре вече споменах индустриите, в които BI функционалността на техния ERP софтуер е просто задължителна. Това са Търговията, Дистрибуцията, Производството и Сервиза. Разбира се тази функционалност е полезна за всяка компания, но все пак трябва да отлича няколко полезни специфики на BI:

Фигура 1. Продажби на стоки по региони и клиенти.

Няма да се спирам на възможностите на BI системите, защото това не е днешната ни цел. Визуализациите, които ни предоставят съвремнните BI системи са ограничени единствено от наличието на данни в нашия ERP софтуер. Всичко това много лесно и достъпно се визуализира във всевъзможни графики, таблици и картинки.

Всъщност времето, когато съставяхме отчети за шефа, в Excel минаха отдавна. Сега, по всяко време мениджмънта има достъп до специално подготвени за него шаблони и справки и може да ги наблюдава, когато поиска. Дори от плажа.

Фигура 2. Топ продукти по складове и надценки.

В други случаи дистрибуторите на дадени стоки моментално, в реално време, могат да видят състояните на тези стоки по складовете, надценките, с които те се продават и да ги сравнят (примерно) с минал период, минала надценка и т.н. Трябва само да определите информацията, която искате да получите и тя веднага е пред вашите очи.

Мога да продължавам още много дълго, но мисля, че картината вече е ясна за всички.

Специфика на продажбения процес

В хода на проучване, при закупуването на нова ERP система, много клиенти не обръщат внимание на BI възможностите на тази система. Едва когато навлезнат в продажбения процес те забелязват тези възможности и започват да ги оценяват реално.

Тук е важна и ролята на консултанта и разбирането на клиента. Ако вие се доверите на консултанта си, то той ще ви помогне да видите всички възможности на ERP системата, да отделите тези, които са ви необходими и полезни от другите, от които нямате нужда.

Заключение

Сегашната версия на нашият BI модул, който е част от Zeron е на пазара от над година. В него сме вградили целият си дългогодишен опит в разработката на ERP софтуер и всички желания на нашите клиенти за визуализация на данни от платформата.

Сегашната ни разработка надхвърля златния стандарт за бързина и достъпност на информацията – това са 5 клика с мишката. Обикновено клиентите ни достигат до информацията с 3 до 4 кликвания. Цялата тази работа остава скрита за клиента, но той веднага я оценява, когато види възможностите за визуализация на данните. Това е развитието на пазара в близките години – бързина, цялостни решения, ценова ефективност и удовлетворение за потребителя.

ICON ICON ICON Tweet it! ICON
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас