Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PR зона
13 апр
2017
 
 

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком: Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове

1990 прочитанияГ-жо Апостолова, след старта на 4G мрежите на всички телекоми през миналата година, как се разви тази на Виваком и какво е покритието й към момента?

4G мрежата на Виваком стартирахме през месец май 2016 година в 3 града в България, през юни пуснахме услугата по цялото Черноморие, а в края на годината вече имахме най-бързо изграденото и най-голямо покритие сред останалите телекоми. Към момента то е 90,17% от населението на страната. Ние сме фокусирани изцяло върху високото качество на услугите, които предлагаме на потребителите си и това беше водещо през цялото време на проектиране и изграждане на мрежата. И продължаваме в същия дух – да разширяваме покритието и да подобряваме параметрите й.

С какво е толкова важна новата технология, какво предоставя тя на крайните потребители?

Най-важното и осезаемо за потребителите е скоростта, с която ползват интернет през мобилното си устройство. LTE (на английски: Long Term Evolution) е безжична широколентова технология, която се отличава с по-ефективно ползване на радиочестотния спектър и с много по-високи скорости на мобилен обмен на данни в сравнение с GSM и UMTS. В нашата мрежа те достигат до 112 Mbps за сваляне на информация и до 37,5 Mbps за качване. А потребителите ни го усещат най-ясно когато използват услуги, изискващи по-бърза и стабилна връзка, като гледане и стрийминг на видео. Това е и най-честото приложение, за което хората в последно време използват смарт устройствата си.

А какви са ползите за бизнес клиентите ви?

Голяма част от бизнес клиентите, които ползват Виваком, са ни избрали за свой телеком партньор отчасти и поради факта,  че могат да ползват предимствата на 4G мрежата, независимо от тарифния си план и без да е необходимо активирането на допълнителен пакет. Освен провеждането на разговори, те очакват от оператора осигуряване на качествена връзка за мобилни данни, с която безпроблемно да извършват банкиране, да изпращат голям обем информация за кратко време, да организират бизнес пътуванията си, докато са в движение и други. Не на последно място, през тази мрежа можем да предоставим възможности за качествен мобилен VPN и да дадем възможност на клиентите си за дистанционен достъп и мониторинг на всички работни ресурси и процеси. За нуждите на бизнеса не е пренебрежим и фактът, че имаме сключени LTE Roaming договора със 89 оператора в 53 държави .  Това ни прави операторът с най-много партньори с 4G мрежи в България. Също така, за тях разширихме портфолиото си с нови модели 4G устройства и предоставяме безплатно облачно пространство за съхранение на голям обем информация.

В допълнение, някои от най-предпочитаните ни тарифни планове за мобилни услуги – Smart, Smart Call и Smart Net - съдържат и безплатно ползване на услугата ни TV GО за гледане на телевизия през мобилното устройство.

В края на 2016 г. станахме свидетели и на пускането на пакети за фиксиран интернет със скорости до 900 Mbps в оптичната мрежа. На кои свои клиенти бихте ги препоръчали, кой според вас се нуждае от такива светкавични скорости?

Аз винаги препоръчвам на клиентите си, които не правят компромиси и искат максимално изживяване, ползването на този тип интернет, независимо от бизнеса им, защото им дава стабилни скорости на Download и Upload, както и еднаква скорост към български и международни  сайтове.  В допълнение, на клиентите предоставяме за ползване безплатен безжичен рутер с всеки пакет, безплатен антивирусен софтуер с до 3 безплатни лиценза за срока на ползване на услугата, статични IP адреси и инсталация. Осигуряваме и 24/7 техническа поддръжка чрез специална телефонна линия за обслужване на клиенти, което е особено важно за нуждите на бизнеса.

Какво ново да очакваме в оптичната мрежа?

В края на 2016 Виваком възвърна лидерската си позиция в предлагането на фиксиран интернет - 437 000 абонати.  Също така VIVACOM e водещ IPTV оператор в страната, това сочат резултатите от годишния отчет на компанията ни. Всичко това се дължи на непрекъснатите инвестиции, които правим за разширяване на покритието и гарантиране на качеството на услугите ни. към момента оптичната мрежа е достъпна за над 1 100 000 домакинства в 21 града в цялата страна. През следващите години планираме да я покрием още 250 000 домакинства в 10 нови града.

Вие отговаряте за корпоративните клиенти на Виваком в Бургас и региона. Кои са най-успешните проекти, които реализирате съвместно с тях?

Предвид спецификата на региона и голямото насищане на фирми от туристическия бранш, имаме много решения и за клиентите ни със сезонен бизнес. За тях, например, сме предоставили възможност за временно ограничаване на услугите в периода, в който сезонът не е активен и потреблението е много малко. Така създаваме удобството клиентите ни да използват това, за което плащат и да структурират бизнеса си по начин, по който да не се притесняват за излишни разходи.

Предлагаме изграждане и поддръжка на WiFi зони в хотелите в курортите по Черноморието и сме предпочитан доставчик на фиксиран оптичен интернет, заради комбинацията от надеждност, качество и ниска цена. В последните години  големите международни туроператори поставиха изискване към българските превозвачи на клиентите си да осигурят безплатен WiFi в автобусите си. Бяхме едни от първите в България, която развиха тази ниша и към момента голяма част от превозвачите се доверяват именно на нас за представяне на тази услуга. Най-интересното в нашата работа е, че понякога самият пазар ни предизвиква да реализираме специфични решения, породени от възникнала необходимост. Например, за един от най-големите ни клиенти, притежаващ голям апарткомплекс по Южното Черноморие, възникна проблем със събирането на средства за консумираната от клиентите им вода, тъй като партидата за отчитане е една за целия комплекс. Съвместно с наш партньор намерихме решение на този проблем, като се ползва наша мобилна дейта карта. Устройството събира от апартаментите информация за изразходваното количество вода и го изпраща като информация към собственика на апартамента от една страна, а от друга към фирмата, менажираща апарткомплекса, така че за всички е ясна дължимата сума.

Виваком се включи като партньор на събитието ни „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“. Как работи вашата компания с общините? Кои са най-интересните ви общи инициативи?

Компанията ни работи много активно с местната власт на територията на цялата страна. Вярваме, че можем да бъдем техен доверен партньор и двигател на развитието към ерата на умните градове. Реализираме редица решения в областта на видеонаблюдение, интегриран градски транспорт, интелигентно осветление, системи за „умно паркиране“, дигитално образование и други. Всички тези решения целят да улеснят и подобрят живота на хората и посредством технологиите да дадат равен достъп за развитие на всички жители, независимо дали тяхното населено място е голям областен град или малко, отдалечено планинско селище.

До къде, по ваше мнение, е стигнала община Бургас в развитието си към „умен град“ и какво е участието на технологиите в този процес?

Технологиите са единственият начин общините да се справят с предизвикателствата на бъдещето, но малко от тях още знаят как да ги използват. За община Бургас SMART CITY е проект за бъдещето, който не само отдавна започна, но и непрестанно се надгражда.  С интерес наблюдаваме напредъка в проекта за енергийна ефективност на сградите, регионално депо за преработка на отпадъци, внедряване на интелигентна система за поливане, устойчива заетост, изграждане на Туристически портал Бургас, внедряване на SMART- карти за градския транспорт, решаване на проблема с трафика и др. Ние имаме досег с проектът за отдаването на колела под наем, който  вече трета година работи и се радва на широка популярност сред жителите и гостите на града. Радваме се, че интеграторът на тази система Кингроник ни предпочете пред другите оператори, тъй като се беше убедил в тестове, че нашата услуга в най-пълна степен ще отговори на очакванията на община Бургас. Когато се обърна към нас за осигуряване на преносната среда се изправихме пред няколко предизвикателства. От една страна да осигурим проследяване на движещ се обект, в широк диапазон на движение, без непрекъсваем източник на енергия.  От друга страна - да доставим видеонаблюдение на стоянките за велосипеди, които са разположени на места, които обикновено са в територии, в които не можем да правим инфраструктурни промени. От трета страна преносна среда за киоските, от които клиентите могат да администрират ползването на велосипеда, който наемат, да заплащат дължимите си суми и да се свържат със спешния денонощен телефон в Трафик центъра в Бургас. Справихме се успешно и към момента община Бургас е първата община в България, отдаваща по електронен път велосипеди под наем.

С какво ще изненада Виваком клиентите си в предстоящия летен сезон, когато хората традиционно пътуват, водят по-активен социален живот и искат да общуват и споделят емоциите си постоянно?

Ние работихме много сериозно през есента и зимата, за да посрещнем очакванията на българските и чуждестранните туристи. Предстоят много интересни неща както за корпоративни, така и за физически клиенти. От една страна работихме за развитието на 4G мрежата си, така че, докато пътуват нашите клиенти  да се забавляват, ползвайки качествен интернет, а когато им се наложи да работят през мобилния си телефон, да не изпитват затруднения. От друга страна развиваме оптичната си свързаност в градовете по Черноморието. С разширяване й ще можем да осигурим за клиентите си не само високоскоростен интернет, но и  висококачествената IP телевизия. Виваком ще продължи и с изграждането на  безплатни WiFi зони за своите клиенти, каквито към момента има в голяма част от градовете в страната. така даваме възможност на потребителите да общуват и да св свързват свободно с целия сват.

ICON ICON ICON Tweet it! ICON
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас