Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Новини
21 авг
2017
 
 

Ericsson ще съкращава работни места, но не е ясно къде и колко

Компанията започна съдебна битка в Германия срещу Wiko заради патентни нарушения

2786 прочитания

Ericsson не смята да конкретизира плановете си за структурни реформи, като омаловажи публикациите в шведския ежедневник Svenska Dagbladet за съкращаване на около 25 хиляди служители извън Швеция. Освен това компанията обяви, че започва в Германия съдебни действия срещу производителя на смартфони Wiko заради патенти нарушения.

Ericsson ще съкращава работни места, но не е ясно къде и колко

Във финансовия си доклад за второто тримесечие Ericsson коментира, че ще ускори плановете си за намаляване на разходите и подобряване на ефективността, част от програмата за спестявания. Компанията обаче не предостави никакви детайли в кои поделения или страни ще има съкращения, както и колко служители ще бъдат засегнати.

Вместо това Ericsson каза, че съкращаването на разходите ще са насочени основно към средствата за предоставяне на услуги и общите разходи, но без да се засегнат R&D инвестициите. Очакванията са, че годишните спестявания ще доведат до намаляване с поне 10 милиарда шведски крони (около $1,2 милиарда) до средата на 2018 г.

Ericsson коментира публикациите в Svenska Dagbladet само с думите, че е твърде рано да се говори за специфични мерки или да се изключва дадена страна.

В отделно изявление шведската компания обяви, че ще съди производителя на смартфони Wiko заради нарушени патенти, които са „основни за клетъчните технологии 2G, 3G и 4G, както и заради патенти за внедряване“.

Шведският доставчик Wiko е нарушавал интелектуалната собственост на Ericsson в продължение на 6 г. „без лицензи или плащания“. Ericsson се опитва от 2013 г. да сключи споразумение с Wiko за „честно, разумно и недискриминационно лицензиране“, а съдебният иск е последната крачка в тази насока.

Густав Брисмарк, главен директор „Интелектуална собственост“ в Ericsson, заяви, че глобалното споделяне на технологии и отворени стандарти са „основната сила зад смартфон революцията“, но то работи само ако играчите на пазара уважават основните правила. „Не е честно Wiko да се възползват от нашите значително научно-развойни инвестиции, без да платят разумна лицензна такса за нашата патентована технология“, добавя Брисмарк.Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати