“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |  ариерна зона | Ќовини
11 апр
2016
 
 

Ѕлагоевград може да стане » “ център като ѕловдив до 5 г.

» “ браншът подписа меморандум за сътрудничество в Ѕлагоевград с общината, ЅјЌ и университетите.

3911 прочитани€

ѕодпомагане на икономическото и обществено развитие и повишаване конкурентоспособността на икономиката чрез развитие на » “, насърчаване и подпомагане на образованието по софтуерни специалности на ученици и студенти, обвързване на образованието с конкретните потребности на » “, насърчаване на развитието на умени€та на 21-ви век с фокус върху дигиталните умени€ и програмирането, както и насърчаване на научните изследвани€ и връзката „наука – бизнес“.

ѕодписване на меморандума от ѕетър »ванов, Ѕј»“, и ѕламен ÷еков, Ѕјј

“ова са приоритетите, записани в ћеморандума за сътрудничество, което са подписали участниците в кръглата маса „–азвитието на »“ сектора в Ѕългари€ и възможностите на община Ѕлагоевград". —ъбитието на 8 април бе организирано от Ѕългарската асоциаци€ по информационни технологии (Ѕј»“) съвместно с община Ѕлагоевград и евродепутати от групата на ≈Ќѕ в ≈вропейски€ парламент. ѕартньори в документа са община Ѕлагоевград, Ѕј»“, Ѕългарска аутсорсинг асоциаци€, Ѕългарска асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ), Ѕългарска академи€ на науките, јмерикански€т университет в Ѕългари€ и ёгозападни€т университет.

ќчаквани€та на » “ сектора към бизнес средата в Ѕлагоевград б€ха представени от ѕетър »ванов, председател на ”— на Ѕј»“. „«а да може да се развива бизнес в даден град на първо м€сто са кадрите. »менно поради дефицитът на квалифицирани специалисти компаниите организират частни обучителни академии – в рамките на инициативата eSkills for Jobs сме събрали 37 академии към момента“, за€ви ѕетър »ванов. —поред него Ѕлагоевград може да привлича кадри от съседните държави. ќсвен това правителството е започнало оптимизаци€ на процедурата по издаването на „сини карти“, а браншовите » “ организации работ€т съвместно с администраци€та, за да се постигне общ срок, в който разрешителното да бъде издадено. „Ѕлагоевград би могъл при усилена работа да бъде стане »“ център и се над€вам след една година да видим района доста по-напред в развитието на »“ сектора“, добави председател€т на ”— на Ѕј»“.

„—тремим се да създаваме прозрачна бизнес среда. ≈дно от най-големите ни предимства са младите хора, които живе€т и учат в Ѕлагоевград, защото » “ индустри€та тр€бва да има добра инфраструктура и добре образовани хора“, каза кметът на Ѕлагоевград јтанас  амбитов.

„“р€бва да стимулираме дигитализирането на бизнеса и придобиването на умени€ за ползване на цифрови технологии от страна на все повече хора. —амо така ще можем да се възползваме максимално от възможностите на единни€ цифров пазар в ≈—“, допълни евродепутатът ≈ва ѕаунова, ко€то активно работи по въпросите, свързани с единни€ цифров пазар е и посланик на електронните умени€. »нформационните технологии са навс€къде и нека отношението на тази възможност за развитие в Ѕлагоевград се запази, за€ви евродепутатът ¬ладимир ”ручев.

Ѕлагоевград е на картата на дигиталните магистрали, тъй като 8 от общините в областта са свързани с високооптична връзка, каза зам.-министър ¬алери Ѕорисов, и добави, че до 2020 г. всички 265 общини в Ѕългари€ ще бъдат включени в тази мрежа. Ѕорисов прикани Ѕлагоевград да бъде сред първите общини, които ще се присъедин€т към облака на държавната администраци€, който е факт от един месец.

Ќиколай јнгов, съветник по образование на вицепремиера –ум€на Ѕъчварова, представи —тратеги€та за обучение на 30 000 »“ специалисти, ко€то предвижда комплекс от мерки, с които да бъде увеличен бро€т на студенти в » “ специалностите. ѕо думите му икономическата ефективност на стратеги€та е 15 пъти, т.е. за всеки 1 лев, който сега държавата дава, през 2030г. възвращаемостта ще бъде 15 лв.

√радовете, които са средно големи, са много важни – с хора, с таланти, с креативна и рекреативна индустри€, каза јнна-ћари ¬иламовска, секретар на президента на Ѕългари€ по иновации и здравеопазване. „¬€рваме, че Ѕлагоевград може да е като ѕловдив след 5 години“, добави т€.

ѕламен ÷еков от Ѕългарската аутсорсинг асоциаци€ посочи конкретни мерки, реализирани от община ѕловдив, които Ѕлагоевград също би могъл да приложи. ќт сво€ страна, ‘илип ћутафис от Ѕј— ќћ също посочи наличието на многобройни частни обучителни инициативи в сферата на » “ и добави, че младите хора, които движат »“ индустри€та тр€бва да бъдат допуснати да преподават в университетите.—лайдшоу

HR на месеца

ѕет€  остова, старши бизнес партньор Д„овешки ресурсиУ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA

ѕет€  остова, старши бизнес партньор Д„овешки ресурсиУ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA

“ ѕет€  остова, старши бизнес партньор „„овешки ресурси“ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („„– на месеца“) през февруари. »нициативата се... ” вижте още »

IT сертификати