“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |  ариерна зона | Ќовини
25 фев
2015
 
 

—табилността Ц основен фактор за служителите в »“ сектора

3545 прочитани€

«а поредна година се затвърждава тенденци€та за недостиг на квалифицирани служители в сектора. Ќад половината от »“ кадрите пък търс€т основно стабилност и сигурност при избора на работно м€сто. “ова са оновните изводи от проучване, направено от агенци€ ѕрогрес  онсулт, поръчано от българо-американската компани€ за разработване на мобилен софтуер MobiSystems.

—поред двете организации проучването е представително за около 80-те хил. работещи »“ специалисти и студенти, изучаващи информатика, компютърни и/или информационни технологии в Ѕългари€. —редната възраст на анкетираните е 30-35 г., живе€т предимно в —офи€, ѕловдив, ¬арна и Ѕургас, 25% от т€х са жени. 57% имат завършена магистърска степен, а повече от половината или 54% са с трудов опит в сферата от 6 до над 10 години.

ѕри избора на работно м€сто за най-голма част от специалистите (около 30%) водещи критерии са стабилността и имиджа на фирмата, размерът на заплащането и вида на работата, ко€то се вършат. —табилност и имидж на фирмата, размер на заплащането и вида на работата, ко€то вършат. ¬ажни са също съответствие между задължени€та и отговорностите им, разположение на офисът на компани€та и допълнителните социални придобивки.

»нтересно, но закономерно €вление, според проучващите, при този най-гол€м процент е трудното взимане на решение за см€на на работното м€сто. ѕодобен кариерен ход е оправдан, единствено, ако всички изброени критерии спрат да функционират едновременно, или ако друга компани€ им предложи по-добри услови€ паралелно по всички критерии.

¬тората откро€ваща се група сред »“ специалистите в Ѕългари€, са онези, които залагат основно на личните си качества и умени€ при търсенето на работа. «а т€х вида и естеството на дейността им не е от първостепенно значение и с готовност биха сменили работата си, ако в зам€на им се предложат по-добри услови€ на работното м€сто (офис, социални придобивки, гъвкаво работно време) и по-високо заплащане. «а т€х също е от значение стабилността и големината на компани€та, в ко€то работ€т.

«начително по-малка е групата на хората, за които експертните познани€ в областта на информационните технологии е преоритет, и за които възможността за професионално развитие и усъвършенстване е водещ фактор при избора на работно м€сто.

Ќе малък процент от всички анкетирани, около 8%, са »“ специалистите, които все още н€мат формирани конкретни мотиви и изисквани€ при търсене на работа.

ќбщи€т извод по отношение на мотивиращите фактори на служителите в »“ сферата потвърждава тенденци€та високото заплащане да е водещо в предложението на работодателите с бранша. ѕодобни резултати могат да се об€сн€т с €сно изразеното несъответствие на търсенето и предлагането на пазара на труда в »“ сферата, породено от липсата на достатъчно и добре подготвени специалисти, завършващи образование в областта. ћладите специалисти в сектора са принудени да натрупват опит и умени€ „в движение”, но същевременно с това началните им очаквани€ на заплащане остават високи.

Ћюбопитни, според двете организации, са резултатите по отношение на личните интереси на хората, заети в »“ сектора. —ред водещите активности, предпочитани в свободното им време са почивка със семейството и при€телите (75%), пътувани€ в страната (58%), практикуване на спорт (50%), лично хоби (42%). „ѕодобни резултати категорично изваждат »“ специалистите от станали€ класически за т€х стереотип на затворени, саможиви и несоциални хора“, заключват от MobiSystems и ѕрогрес  онсулт.

—поред двете компании изводът, който се налага от проучването е, че за над 50% хората, работещи в »“ в Ѕългари€ сферата търс€т основно стабилност и сигурност на работното м€сто.—лайдшоу

HR на месеца

ѕет€  остова, старши бизнес партньор Д„овешки ресурсиУ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA

ѕет€  остова, старши бизнес партньор Д„овешки ресурсиУ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA

“ ѕет€  остова, старши бизнес партньор „„овешки ресурси“ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („„– на месеца“) през февруари. »нициативата се... ” вижте още »

IT сертификати