Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Новини
05 дек
2014
 
 

УНСС вече се управлява с интегрирани облачни технологии

Висшето училище ползва 20 000 лиценза за Office 365 ProPlus за всички студенти на университета като част от част от платформата Office 365 Education чрез програмата на Microsoft Student Advantage.

24640 прочитания

Констанца Григорова, Computerworld

Първият в цяла Югоизточна Европа проект за интегриране на облачните технологии за управление на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) представи на 5 декември проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор по електронизация и ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“ във висшето училище. Той разкри как облачните услуги на Microsoft са интегрирани към възможностите на университета.

Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор по електронизация и ръководител на катедра Информационни технологии и комуникации в УНСС

На снимката: Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ректор по електронизация и ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“ в УНСС

„Microsoft ни предоставя 20 000 лиценза за Office 365 ProPlus за всички студенти на университета като част от част от платформата Office 365 Education, съобщи проф. Кисимов. - В момента УНСС има 50 000 активни акаунта в облака на Microsoft. Ръководството на УНСС съвместно с Microsoft правим подарък на студентите и на преподавателите в навечерието на студентския празник. Предоставяме този подарък като инструменти, с които да развиете духовното си ниво, да станете прекалено много знаещи и можещи, с което да ви направим уникални в нашия регион“.

Office 365 University представлява 4-годишен абонамент, създаден да помага на отговарящите на условията студенти да се справят със задачите си от на практика всяко място и на всякакво устройство, като се предлага на стандартна цена от 159,99 лв. за 4 години.

По проекта в УНСС, всеки лиценз за Office 365 ProPlus може да се инсталира на до 5 устройства.Тези 5 различни устройства, които се зареждат за 1 човек, и при 20 000 лиценза, ние можем да заредим 100 000 устройства на студенти и преподаватели – и това се случва от началото на годината. 100 000 устройства по 9 продукта, включени в пакета - Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Lync, Access, infoPath, стават 900 000 безплатни продукта, поясни Кисимов.

Лицензите са предоставени чрез програмата на Microsoft Student Advantage, която е отворена за всички университети.

Проектът демонстрира работа на облачната система с различни технологии – Windows Phone, таблет с Windows, телефон с операционна система Android, лаптоп, iPhone.

Благодарение на досегашното сътрудничество между висшето училище и софтуерната компания, всички студенти имат вечен имейл адрес в Microsoft.

Време е за новости в образованието, защото някои от тях ще променят света около нас, каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на демонстрационния семинар „Интегриране на облачните технологии за управление на образователния процес в УНСС“, който се проведе днес в Университета за национално и световно стопанство. Проф. Денков увери участниците, че имат пълна подкрепа от Министерството на образованието и науката. Той поздрави студентите и преподавателите за успеха на новата услуга, която ще могат да използват от следващата година. Според проф. Денков e необходимо добрите практики да се виждат и от другите университети, „защото не е нужно навсякъде да се открива едно и също“.

Иво Русев, SR Sales Manager Government & Core в Microsoft, поздрави проф. Кисимов за добрата реализация на възможностите, произтичащи от партньорството между учебното заведение и частната компания. „ИТ и най-вече облачните услуги, които предоставяме, са най-новите технологии и това е най-бързият начин вие да се докоснете до тях. Освен възможностите, които университетът предоставя на всички студенти, това е шанс те да използват платформата Office 365, за да се усъвършенстват и да представят идеите си, като разработят свои собствени приложения. Най-ценното качество на тази платформа е, че тя може да се развива с всяка нова идея. Надявам се това да ви даде по-добър старт в живота, каза Русев. - Чрез новата си политика, Microsoft предоставя възможност за работа от всяко устройство, т.е. ние в момента не работим само върху Microsoft операционни системи, но и върху Android, iOS и др. Това облекчава работата и увеличава избора на всеки студент и служител в УНСС“, каза Русев.

На демонстрацията специален гост беше и заместник-посланикът на САЩ Брус Бъртън.

По време на семинара беше демонстрирано използване на облачни технологии за управление на персонални локални мрежи на студенти и преподаватели; разпределено управление и координиране на учебната и административната дейност на студенти и преподаватели с прилагане на облачни технологии; интегриране на обучаващата социална мрежа на УНСС с колаборативни облачни технологии.

Сред добрите практики, които университетът има в областта на електронизацията, са компютърно управляемите лекции и семинари, които се изпращат до студентите с унифицирана система. УНСС прилага и е-изпитване на всички нива. Цялостното управление на учебния процес се извършва чрез компютърна система. На базата на е-учебни планове се разработват е-разписание на студентите и преподавателите, генерират се е-протоколи за всеки изпит. Цифрово подписаните е-протоколи с оценки се въвеждат директно в системата, като студентът получава веднага SMS с оценката си по дадената дисциплина. Изградена е и компютърна система, която в реално време дава информация за административния статус на всеки клиент.Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати