Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Новини
14 авг
2014
 
 

Помага ли HTTPS за по-добро класиране в търсачките на Google

Каква е връзката между Google Ranking и SSL сертификатите? Мнението на експерти от ICN.bg

4096 прочитания

SSL сертификатите защитават потребителите и повишават тяхното доверие към съответния сайт. Те криптират чувствителната информация и предпазват от кражба на лични или банкови данни. Но може ли SSL сертификатът да помогне за по-добро класиране в Google? Множество теории, множество предположения, един алгоритъм на Google…

През последните години Google мигрираха всички свои решения към работа през SSL, което води до извода, че те биха искали да видят и нашите сайтове работещи по същия начин. Темата бе повдигната от Мат Кътс на Search Marketing Expo, който отговори двусмислено на въпроса, казвайки, че той лично с радост би включил SSL сертификата като част от алгоритъма за класиране в търсачката.

След около 5 месеца, в които тръпнехме в очакване, дойде и новината, че Google наистина ще класира по-добре сигурни сайтове, използващи 2048-битов ключ. Разбира се, факторът „наличие на SSL сертификат“ няма толкова голямо значение, колкото наличието на качествено съдържание с добре подбрани ключови думи, но все пак помага. Спрямо тестовете, които Google са направили, влиянието е в по-малко от 1% от глобалните търсения, но то може да бъде увеличено, за да бъдат окуражени всички собственици на сайтове да преминат от HTTP към HTTPS, което ще подобри цялостната сигурност онлайн. От Google споделиха, че според техните тестове, HTTPS показва позитивно резултати по отношение на релевантността и класирането на сайтовете в резултатите от търсенията онлайн.

Преминаването от HTTP към HTTPS притеснява много SEO експерти, както и собственици на сайта. От Google обаче заявиха, че място за притеснение няма, стига нещата да бъдат направени по правилния начин. Основните съвети на експертите са:

  • Изберете правилния вид SSL сертификат, който е най-подходящ за вашия сайт;

  • Имайте предвид, че всички SSL сертификати използват 2048-битов ключ;

  • Използвайте релативни url адреси;

  • Позволете на Google ботовете да обходят вашия HTTPS сайт, използвайки robots.txt;

  • Позволете индексиране на вашите страници.

За улеснение на разработчиците на уеб сайтове, от Google са направили и промени в Google Webmaster Tools и там вече можете да видите всяко индексирано url през всеки протокол – както HTTP, така и HTTPS.

Кой трябва да инсталира SSL сертификат?

-       Онлайн магазини;

-       Сайтове, през които се извършват онлайн плащания;

-       Сайтове, изискващи регистрация от клиентите;

-       Сайтове, изискващи от клиентите да попълнят лична информация;

-       Банки, които предлагат онлайн банкиране.

Видове SSL сертификати

DV Domain Validation SSL Certificate 

Подходящ за: Сайтове без онлайн плащания, работещи само с лични данни
Функционалност: Валидира собствеността над домейн името на конкретния сайт. DV SSL се свързва само с името на домейна, а не с IP адреса, конфигуриран под DNS за този домейн.

Organisation Validation SSL

Подходящ за: Сайтове за електронна търговия или работещи с чувствителна информация
Функционалност: Валидира домейн името и удостоверява идентичността на компанията, чието притежание е уеб сайта. С този вид SSL сертификат, крайните потребители виждат, че самоличността на компанията и сайта са контролирани и надеждни.

Extended Validation SSL

Подходящ за: Малки до средни фирми или сайтове за електронна търговия, оналайн банкиране. Функционалност: Предоставя най-високо ниво на сигурност чрез множеството проверки, които се извършват преди сертификатът да бъде издаден. Удостоверява идентичността на фирмата, домейн името и извършва допълнителен одит на документация, за да идентифицира компанията.

Статията е подготвена от специалисти на ICN.bgСлайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати