Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Новини
13 дек
2013
 
 

Google с фокус върху гласовото търсене през 2014 г.

Компанията планира да изравни възможностите на гласовото търсене за потребителите на iOS и Android.

3219 прочитания

Подобряване на гласовите си услуги при търсенето е една от основните задачи, която от Google си поставя пред себе си за следващата година. Компанията също така планира да изравни възможностите на гласовото търсене за потребителите на iOS и Android.

В коментар пред американския Computerworld говорител на Google сподели, че компанията е доста близо до изравняването на потребителското при двете платформи.

Къде обаче ще се фокусира Google по отношение на гласовите услуги?

Гласовото търсене трябва да бъде по прецизно и по-разговорно. То също трябва да бъде и по-контекстуално. Например, ако потребителят първо попита “Колко далеч е Варна?” и следващият въпрос е “Колко градуса е там?”, системата да разпознава, че потребителят все още говори за Варна.

Според комапнията целта е интеракцията да става по по-натурален начин. Нещо, което е пряко следствие на мобилната тенденция.

Проблемът засега обаче се състои в това, че гласовото разпознаване все още има да ивзвърви, преди да стигне нужното ниво, споделя Дан Олдс, анализатор от The Gabriel Consulting Group.

“Създаването на една наистина услуга за гласово търсене няма да е лесна задача – обяснява той. – Помислете си за фоновия шум и всичко, което трябва да се филтрира. Технологиите за гласовото разпознаване постигнаха много, но това не означава, че сега всичко е перфектно.”

Също така, по думите му, подобни възможности ще са по-важни за потребители, които са движение или поради някаква друга възможност няма как да набират текст.

“Мисля че гласовот търсене ще бъде много важно за мобилните потребители, но създаването на ефективна услуга ще отнеме повече отколкото хората очакват – заключва Олдс. – С други думи, това, което гледаме по филмите няма да стане реалност още известно време.”Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати