Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Новини
07 ное
2012
 
 

Google пусна конкурент на Siri за iOS

Google Search за iPhone, iPod touch и iPad вече предлага гласово търсене

4429 прочитания

Google обнови приложението Google Search за iPhone, iPod touch и iPad, за да предложи на потребиелите на iOS възможност и за гласово търсене. Така Google вече има директен конкурент на Siri.

Приложението, което е безплатно, се отваря със съобщението "Try our new voice search" ("Опитайте нашето ново гласово търсене") до иконата на микрофона. За да използват гласово търсене, потребителите трябва да клиннат върху иконата и да зададат въпроса си. Ако отговорът на въпроса е кратък, Google ще "изговори" отговора, а в случай, че е по-сложен, потребителят ще получите списък от възможни отговори и линкове на екрана.

"Получаването на отговор е толкова просто, колкото потупване върху иконата на микрофона и задаване на въпрос, като"Навреме ли е полет 318 на United Airlines?", коментира Кенет Бонгорт, инженер в сферата на търсенето. – Можете да получите отговори на все по-голямо разнообразие от въпроси благодарение на Knowledge Graph [бел. ред.: Графика на знанията], която позволява на технологията ни за търсене да разбира хората, местата и нещата в реалния свят."

Knowledge Graph, която бе обявена през май, се появи за първи път като допълнителна колона на страниците с резултати от търсенето с Google. Тя е предназначена да помогне на търсачката да навлезе по-дълбоко в заявките за търсене, като иска от потребителите да бъдат по-конкретни за това, което търсят.

Като комбинира технологията зад Knowledge Graph и разпознаването на глас, Google Search вече може да отговори на въпроси, като "Как изглежда стадионът на Янките?", и да предлага стотици снимки. Потребителите могат да попитат търсачката и за трейлъра на новия филм с Джеймс Бонд, при което Google Search може директно да пусне видеото.

"Мисля, че в епохата, в която свободните ръце са норма, гласовото търсене може да бъде много полезно за потребителите – коментира Зевс Керрауала, анализатор от ZK Research –Това позволява бързо търсене на информация чрез формата на естествения език, особено за силно мобилни лица, за които процеса на въвеждане на информация върху малък екран е тромаво или невъзможно."

Въпреки това, след на врявата около дебюта на Siri през 2011 г., Google има много да наваксва, според Керрауала. "Apple е много агресивна в промотирането на Siri, а Google досега е направила много малко с гласово активираното търсене", каза той.

Computerworld САЩСлайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати