“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |  ариерна зона | Ќовини
16 фев
2010
 
 

Ќаемането на »“ кадри в —јў расте с 0,3% през €нуари

3774 прочитани€
— 12 900 нови »“ работни места се е обогатил пазарът на труда в —јў през €нуари, което означава месечен ръст от 0,3% - една от най-високите стойности за страната след удара на рецеси€та от кра€ на 2008 г., съобщават от индустриалната група за »“ услуги TechServe Alliance.

ѕоложителната новина идва след като дълго продължилата криза намали общи€ брой на работещите технологични специалисти с около 200 000 души, по данни на TechServe Alliance. ≈жемесечните калкулации на групата показват, че най-скорошни€т връх в назначаването на »“ персонал в —јў е бил през ноември 2008 г., когато б€ха налични около 4 млн. такива позиции. Ќо в средата на миналата година назначени€та започнаха драстично да намал€ват, като все пак картинката започна да се стабилизира към кра€ на л€тото и отчетените през €нуари 2010 г. работни места са били общо 3,823 млн.

«наците дават надеждата, че бизнес търсенето на »“ професионалисти и услуги расте", казват от TechServe Alliance.

Ќо дори и да е така, пазарът на труда има още много територи€ за покриване, за да компенсира миналогодишни€ ръст на безработицата в технологичните сфери.

ќт организаци€та IEEE-USA, ко€то е част от »нститута за електроинженери и електронни инженери (IEEE), за€виха на 8 февруари, че бро€т ба работещите компютърни специалисти в —јў е намал€л с 198 000 през 2009 г., според техни€ анализ на данните на Ѕюрото по труда в страната.

—тепента на безработица за софтуерни инженери е спаднала от 4,7% през третото тримесечие на 2009 г. до 4,1% през следващото, отново според IEEE-USA. ѕрез времето на кризата през 2008 г. и 2009 г. в —јў са изчезнали общо 82 000 работни места за софтуерни инженери и 78 000 позиции за компютърни специалисти и системни анализатори.

ƒруг барометър за търсенето на »“ служители в —јў е технологични€т кариерен сайт на Dice, където на 8 февруари е имало об€вени близо 58 000 работни места.

Computerworld (—јў)


—лайдшоу

HR на месеца

ѕет€  остова, старши бизнес партньор Д„овешки ресурсиУ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA

ѕет€  остова, старши бизнес партньор Д„овешки ресурсиУ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA

“ ѕет€  остова, старши бизнес партньор „„овешки ресурси“ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („„– на месеца“) през февруари. »нициативата се... ” вижте още »

IT сертификати