Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Новини
14 мар
2019
 
 

РУО -София, СМГ и SAP организират Откритото първенство на София по информатика за ученици

Организаторите предвиждат и онлайн версия на състезанието, регистрацията за което е до 17 март

1023 прочитания

На 24 март в Софийската математическа гимназия (СМГ) ще се проведе Открито първенство на София по информатика. Това състезание по информатика за ученици се провежда за трети път, като в предишните две прояви (пролетна и есенна) през 2018 г. са се включили общо 390 ученици. Състезанието се организира от Регионално управление на образованието (РУО)София-град, СМГ и развойния център на SAP в България.

Откритото първенство е безплатно, но изисква предварителна регистрация, като крайният срок е 17 март. Форматът на състезанието е подобен на този на националните турнири по информатика, като всички участващи групи имат по 4 състезателни часа. Учениците, които се включват в първенството, са на възраст от четвърти до дванадесети клас.

„Целта на Откритото първенство на София по информатика е да повиши мотивацията на учениците за нови знания и развитие в тази област, като даде възможност на желаещите от цялата страна да се явят на две допълнителни състезания (есенно и пролетно издание на първенството). Поради силния интерес за участие на ученици от страната, в пролетното издание в края на март е предвидена и онлайн версия. Онлайн състезанието ще се проведе паралелно с присъственото състезание, като участниците в него ще бъдат обявени в отделно класиране“, обясняват организаторите.

„Идеята за Откритото първенство на София по информатика дойде преди малко повече от година от Петър Петров, старши програмист в Окадо, и Марин Шаламанов, основател на Елведер. Екипът на РУО – София-град подкрепя идеята с убеждението, че формирането на личности, адаптирани към живота в информационното общество с всички негови възможности, заплахи, предизвикателства и рискове, е необходимо условие за успешната реализация в живота на съвременното поколение ученици. Първенството е още една възможност за проверка на знанията и уменията по информатика на учениците от София и от цялата страна“, сподели д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град.

„Вече години наред, в рамките на различни инициативи, SAP подкрепя развитието на образованието в областта на информационните технологии в България и ангажиментът ни в тази насока е дългосрочен, коментира Радослав Николов, изпълнителен директор на развойния център на SAP в България. - Откритото първенство на София по информатика е още една възможност за учениците да проверят своите знания в областта. Участието в състезания носи и допълнителна мотивация, както и различен тип опит и поле за прилагане на наученото“, допълва той.Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати