Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Новини
13 ное
2018
 
 

170 събития се организират в България по време на Световната седмица на предприемачеството

За десета година JA България е домакин на инициативата, която се очаква да привлече над 4800 ученици у нас.

1314 прочитания

Световната седмица на предприемачеството започна на 12 ноември в България с учебни прояви в цялата страна. Това е единадесетото издание на инициативата, чийто домакин у нас е Джуниър Ачийвмънт (JA). Тази година тя обхваща повече от 170 събития в 64 населени места в страната, като до неделя, 18 ноември, ще бъдат организирани 44 иновационни лагери и 75 открити уроци в цяла България. Очаква се поне 4800 ученици да се включат в инициативите. Учениците, които ще се включат в иновационни лагери, ще работят над казус, свързан с младежката безработица, разработен и предоставен от JA.

Сред по-интересните прояви, включени в тазгодишната седмица на предприемачеството са:

  • На 13 и 14 ноември в столичното 101. СУ "Бачо Киро" ще се проведат открити уроци, подготвени от ученици от 11 клас и за ученици от 8-и и 9-и клас. Те ще споделят опита си от участията в учебни компании. По-малките ученици от 6-и и 7-и клас ще се запознаят с глобалния проблем за замърсяването на планетата ни и как учениците могат да допринесат за опазване на околната среда, използвайки различни иновационни методи и продукти.
  • На 14 ноември децата от Основно училище „Н. Вапцаров“ в Ботевград ще се срещнат с родители в открит урок, в който ще говорят за модерните професии, свързани с опазване на околната среда.
  • На 15 ноември в СУ „Екзарх Антим I“ в Казанлък ще се проведе вечер на икономиката и предприемачеството. Тя включва състезание, игри и викторина за отбелязване на световната седмица, както и на 180-годишен юбилей на училището. В нея ще участват ученици от 9 до 12 клас, както и гости - бивши ученици.
  • В същия ден в Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ в Силистра, ще се проведе среща на завършили с настоящи ученици на гимназията, в която завършилите ученици ще споделят повече за пътя, който са изминали при създаването на своя бизнес.
  • Отново на 15 ноември в Плевен учениците от СУ „Пейо Яворов“ ще се включат във финансова игра „Свободни пари”, по време на която ще покажат уменията си да поемат риск и знания за различните видове инвестиции.
  • На 16 ноември, петък, в рамките на програмата #YouthEmpowered в София, в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе инициативата „Жадни за знания“, в рамките на която Вера Петканчин от JA България ще проведе работен семинар за младежи на тема „Как да изградим предприемачески начин на мислене“.

Снимка: Архив на JA Bulgaria

В световен мащаб през 2018 г. милиони млади хора ще вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. От старта си през 2008 г. Световната седмица по предприемачество се е провела в 160 държави с участието на над 9 млн. души.

„Радваме се, че за поредна година България се включва активно в Световната седмица на предприемачеството в много градове и села в цялата страна. За нас това е доказателство за нарастващия интерес учениците да се занимават с нещо практично, което ще подобри начина им на мислене и може да им отвори различни възможности. Обществото се развива с бързи темпове, средата се дигитализира и ние не знаем какви ще са професиите на бъдещето, но знаем какви умения ще се изискват и всички те могат да бъдат развити през развиване на предприемаческа нагласа“, заяви Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати