“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |  ариерна зона | Ќовини
08 юни
2018
 
 

Ѕългари€ тр€бва да развие 6-7 центъра за технологични и »“ услуги

—офтуерни€т развой и BPO/IT услугите връщат много от младите българи обратно, според Ѕјј и Ѕј— ќћ

4681 прочитани€

¬арна, заедно със —офи€ и ѕловдив предостав€т едни от най-добрите услови€ за развитие на компаниите за разработка на софтуер и за аутсорсинг услуги (изнесени бизнес процеси и »“). ѕрез 2017 г. в морската столица са открити над 600 нови работни места в тази сфера, а н€колко големи компании се реализират успешно на световните пазари. ѕриходите само на аутсорсинг сектора за 2017 г. представл€ват 3,6% от Ѕ¬ѕ на страната, а заедно със софтуерните фирми делът на технологичната индустри€ надхвърл€ 6%. “ова за€виха на съвместна пресконференци€ »вайло —лавов, председател на Ѕългарската аутсорсинг асоциаци€ (Ѕјј), и ƒоброслав ƒимитров, председател на Ѕј— ќћ, преди началото на ѕетата годишна конференци€ на Ѕјј, ко€то за първа година се провежда във ¬арна.

 

»нтелигентни€т робот Sambot Elf също участва интерактивно в пресконференци€та

 

¬ажна предпоставка за развитие на този бизнес са 6-те университета и 3 колежа, които осигур€ват на компаниите нужните им високообразовани кадри, като в т€х учат над 40 000 студенти. ќбщата ни цел с бизнеса е да създаваме привлекателни услови€ за младите хора, които да изберат ¬арна не само да получат добро образование, а и да се реализират професионално тук, допринас€йки за развитието на града и на региона. , коментира кметът на ¬арна »ван ѕортних. Ќа тази основа ¬арна е избрана от ≈— за един от 30-те дигитални и иновативни хъба в ёгоизточна ≈вропа, допълни той.

 

–азвитие на »“ бизнеса

јурсорсинг секторът в момента осигур€ва около 40 000 работни места за висококвалифицирани специалисти, като 53% от т€х е в областта на изнесените бизнес процеси, а останалите обслужват »“ процеси, допълни —лавов. ќсвен тези 3 града бързо се развива »“ бизнесът в Ѕургас, перспективни дестинации са също –усе, ¬елико “ърново и Ѕлагоевград.

ѕреди да откри€т офис, компаниите първо провер€ват какви технологични специалисти създават университетите, разглеждат ц€лостната екосистема, нивата на заплащане, инфраструктурата и не на последно м€сто качеството на живот. ‘ирмите се интересуват от висококвалифицирани и обучени хора, с добри технически и езикови познани€, а с развитието на финтех индустри€та се нужда€т и от специалисти с добри финансови познани€, об€сни —лавов.

„»“ е индустри€та, ко€то не само задържа студентите тук, но и връща много млади българи от чужбина, включително завършили западни университети. ѕричината е, че стандартът им на живот тук е по-висок отколкото на техни колеги в чужбина. Ќивото на заплащане е многократно над средното за страната, работ€т по интересни проекти, а и получават много добри възможности за професионално развитие. «а13 г. само един от програмистите при нас е напуснал Ѕългари€, и то по лични причини“, допълни ƒимитров. „¬ софтуерни€ бранш в момента са заетите около 23 000 специалисти, генериращи 2,5 на сто от Ѕ¬ѕ. ѕредставете си, какво можем да направим с 50 или 100 хил€ди специалисти, но в страната тр€бва да има повече такива центрове, об€сни той. ¬ ѕолша има 13 такива града и 250 000 заети, а в –умъни€ центровете са 7 плюс още два развиващи се, а общи€т брой на работещите е над 120 000 заети. »де€та е да имаме не само 4, а още и 6-7 центъра и у нас.

Ќа конференци€та присъстват над 150 мениджъри и собственици на едни от най-добрите аутсорсинг компании у нас и в чужбина, като по-късно вечерта Ѕјј ще раздаде традиционните си годишни награди.—лайдшоу

HR на месеца

ѕет€  остова, старши бизнес партньор Д„овешки ресурсиУ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA

ѕет€  остова, старши бизнес партньор Д„овешки ресурсиУ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA

“ ѕет€  остова, старши бизнес партньор „„овешки ресурси“ VMware за Ѕългари€ и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („„– на месеца“) през февруари. »нициативата се... ” вижте още »

IT сертификати