Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Новини
01 мар
2018
 
 

Дигитализация на видеоархив с народно творчество спечели финансиране от Vivacom

Общо 13 проекта, повечето в малки населени места, получават подкрепа в третото издание на програмата VIVACOM Регионален грант.

12160 прочитания

Сдружение „Детски фолклорен фестивал“ София ще дигитализира филмови ленти от архива на БАН, свързани с народното творчество и снимани дори в началото на миналия XX век. Проектът спечели финансиране от Vivacom, кандидатствайки по програмата на телекома „Регионален грант“, но средствата за него са отпуснати допълнително, извън определения бюджет на програмата, организирана съвместно с Български център за нестопанско право.

Общо 13 проекта, включително за видеоахивирането, бяха подкрепени от Vivacom в рамките на третото издание на инициативата Vivacom Регионален грант, в което тази година кандидатстваха общо 329 проекта. 74% от тях обхващат по-големи градове или са с национално покритие, 25 проекта са в малки градове с под 10 хиляди човека, а 59 от кандидатите са в различни села в страната. 21 от проектите са подадени от училища и детски градини, 80 са проектите на читалища, а останалите 218 проекта са по инициатива на граждански НПО.

Общата сума, отпусната за реализацията на проектите в третото издание, е 60 000 лв., а максималният грант за проект е 5000 лв. Инвестицията на VIVACOM в по програмата „Регионален грант“ за трите години е общо 172 000 лв., от които 50 000 лв. са отпуснати през 2015 г. за общо 11 проекта, с 62 000 лв. през 2016 г. са подкрепени 13 проекта, а през 2017 г. с още 60 000 лв. са финансирани нови 13 идеи.

Представители на 12 от 13-те проекта, получили безвъзмездно финансиране от Vivacom по програмата Регионален грант 2018.

Подкрепа за българските обичаи

„Сдружение „Детски фолклорен фестивал“ провежда международни фестивали вече 7 години и за това време срещнахме много деца, включително ансамбли от Димитровград и други населени места от Западните покрайнини. В същото време в архива на БАН намерихме огромен обем стари ленти с кадри, които учените от БАН са събирали от началото на XX век. В тях са записани кадри с български народни танци, песни, обичаи от различни региони. Всичко това е наследството на някой регион, което искаме да оставим на нашите деца“, заявиха от сдружението.

Основната идея на проекта е да се извадят архивните магнетофонни и видео ленти, да се цифровизират, така че да станат достъпни за всеки. Те няма да бъдат публикувани в онлайн пространството, но ще могат да се ползват при определен от БАН ред и ще се опазват като всеки друг дигитализиран архив. Целта на проекта е дигитализация на видео архива на няколко института от БАН, заснет през втората половина на XX век. Обемът на този видео архив е много голям, като с парите от финансирането ще бъде дигитализиран част от този архив. След изпълнение на проекта цифровизираните кадри ще бъдат обработени, класифицирани, синхронизирани и достъпни за гледане и изучаване.

В момента достъпа до танцовия видеоархив е ограничен, тъй като липсва техническо оборудване, на което да бъде гледан, а състоянието на видео носителите е влошено. „Липсата на достъп до оригинални кадри, въз основа на които да изучаваме танцовото изкуство в унисон с фолклорната култура, провокира желанието ни за дигитализиране на този видеоархив, обясняват в кандидатурата си за Vivacom Регионален грант от сдружението. 

Подобна цел има и другият подкрепен проект, получил допълнително финансиране от Vivacom. Средствата са за Международния детски великденски фестивал Босилеград 2018, който тази година ще се проведе за юбилейния 25 пореден път.

С народните обичаи са свързани още няколко проекта, които ще бъдат финансирани от оператора тази година. В село Дряново, община Лъки, където живеят едва 180 души, ще се осъществява проектът „Песните на Дряново – от баба на внуче“. Там ще бъде организирано 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните и застрашени от изчезване фолклорни песни от с. Дряново.

Проектът на Сдружение „Любен Каравелов“ с. Каравелово в община Карлово ще създаде Център на занаятите в селото, където деца, младежи и гости на селото ще се учат на тъкачество и дърворезба. „Целта ни е да върнем децата към старите български обичаи, като работим съвместно с кметството“, каза представителят на сдружението, след като получи чека от Vivacom.

Друг подобен проект ще се реализира от в село Трудовец от сдружение "Трудолюбци", като след онлайн допитване хората в селото решават да облагородят част от центъра на селото и да създадат пространство за културни и творчески дейности на малки и големи. Планират провеждане на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и др. Жителите на ботевградското село  са изпълнили един проект преди 2 г., финансиран по първата програма на Vivacom, като той е "събудил" хората в селото. Тази година проектът, финансиран от третото изддание на програмата, е създаден от идеи на младите хора в селото и с привличане на местни институции. Представители на сдружението подариха ръчно направени мартеници на журито от конкурса (вж. снимката по-долу):

Снимка: Vivacom

Интересен е и проектът „Вертикални пътеки “ на Сдружение „Туристическо дружество – Приста“ от Русе, което ще създаде туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, в което има само 31 жители. Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.

„Здравни“ проекти

Два от финансираните от Vivacom проекти са в областта на детското здравеопазване. Проектът на Сдружение „Метаморфози“ е създадената „Смешна лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ да продължи регулярните срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“, предлагайки смехотерапия на малките пациенти.

Подобен и проектът „Детска оздравителница“, който ще се осъществява от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“. В нея обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в област Пловдив. Чрез игри и творчески дейности доброволците ще оказват емоционална подкрепа на болните деца.

Артистични проекти

„Мобилна работилница“ на Сдружение Творческа улица за художници и артисти от София ще получи финансиране за преобразяване и възстановяване по креативен начин на занемарени места в градската среда.

Проектът Сцената на детските мечти (социализация чрез театър) на Сдружение „Избор от Банско“, ще реализира благотворителен спектакъл с участието на деца с и без увреждания, като с децата ще работят театрални професионалисти и педагози.

А сдружение от Сандански ще изпълни проект „Мост на мотивацията“, като младежи ще изрисуват главния мост в парка на града с 600 подбрани цитати на велики личности. Цитатите ще бъдат подбрани от гражданите на Сандански чрез онлайн гласуване.

Подкрепа получава и проектът „Да спасим кестените“ на Организация на българските скаути. Целта е да се оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилно приложение за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки. Градовете са избрани чрез вътрешен конкурс сред месните клонове на организацията.

Проекти за професионално ориентиране

Сдружение ИДЕА от Варна получи финансиране за своята подготвителна менторска програма на „Социалната чайна“. В рамките на проекта ще бъдат създадени 35 ателиета в различни направления за деца от институции, като целта е да се подпомогне формирането на различни навици и умения в децата.

Фестивалът „Младежкото екологично и социално предприемачество и ние“ на Сдружение „Екосистем Юръп“ от Видин ще бъде подкрепен, за да постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от гимназиален етап от цялата страна да ще представят свои идеи за проекти в сферата на екологичното и социално предприемачество, пред хора от бизнеса, общественици и професионалисти, с цел привличане на подкрепа.

Училищното настоятелство при столичното 97 СОУ „Братя Миладинови" ще осъществи проект „Заедно да подготвим децата за бъдещето“, като планира да среща децата от втори, трети и четвърти клас на училището със специалисти от различни професии. Децата ще имат възможност да излизат извън училище и да се запознаят на място със спецификата на различни професии.

Животът на проектите продължава далеч отвъд неговото финансиране по програмата, каза Весела Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във Vivacom, основен „мотиватор“ на програмата „Регионален грант“. Планираме да увеличаваме фонда, така че да се случват повече проекти там, където те са най-необходими, добави тя.

Когато голяма компания като Vivacom застане зад идеите на хората, дори най-щурите, освен финансиране, те получават и признание, самочувствие, вяра, че техните идеи могат да се случат, коментира Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право и член на журито.Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати