Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | HR на месеца
Профил
Въпроси
Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се организира от кариерната зона на в. Computerworld България и HR Cafe Bulgaria.

- Бихте ли се представили от гледна точка на професионалния си опит в сферата на управление и развитие на човешките ресурси?

Опитът ми в сферата на управление и развитие на човешките ресурси обхваща разнообразни роли, както и цялостно развитие и управление на функцията, процесите и практиките в нея. В момента отговарям за свързването на бизнес стратегията със стратегията по управление и развитие на човешките ресурси и за управлението и синхронизирането на HR практиките ни в инженерните офиси на компанията в регион ЕМЕА. Разнообразието в работата е съществено, тъй като към различните функции, с които си партнирам - основно в R&D, но също така в Business Operations и Customer Operations, се добавят и спецификите на бизнеса и организациите в региона.

- Американската софтуерна компания VMware стъпи на българския пазар през 2007 г., когато придоби 100% в местната Sciant Research. Разкажете повече за работещите в компанията - колко служители са заети в момента на постоянен трудов договор във VMware Bulgaria?

В момента тук работят над 600 души, като целта ни е те да станат 1000 в рамките на няколко години. Целим да привлечем талантливи професионалисти както от България, така и от Европейския съюз и извън него. Планира се продължаване на положителния тренд при инвестициите на VMware в България, което е пряко свързано с разрастването на екипа и повишаване на експертността му. Фокусът ни към клиентите на всяко ниво в организацията, развитието на екипа и насърчаването на новаторското мислене, ни позволява по-добре да адресираме нуждите им и да създаваме технологични пробиви в индустрията.

- Как се справяте с трудната за целия технологичен сектор задача по откриване, привличане, подбор и задържане на кадрите? Какви възможности за кариерно развитие и израстване предлагате?

VMware е предпочитан работодател за най-добрите специалисти не само в България, но и по света. Инвестираме непрекъснато в тяхното развитие, както и в развитието на цялостната среда, в която работим. Стремим се да привличаме специалисти от глобалния пазар със сходна култура и ценности, отворени към предизвикателства, нови идеи и към споделяне на опит. Същевременно насърчаваме разнообразието на таланта като вярваме, че различните перспективи обогатяват нашата общност и допринасят пряко към резултатите и иновациите в нея.

Във VMware отдаваме изключително внимание на процеса по подбор, от който част са и самите колеги, които не само участват в интервютата, но и имат възможност да препоръчват таланти като нови попълнения на екипа. В компанията залагаме на личния принос към успеха на ниво екип и компания. VMware дава възможност на служителите да участват в изготвянето на бизнес стратегията, да инициират подобрения в процесите на работа, да имплементират иновативни решения в продуктите, което ги прави по-ангажирани към индивидуалния и колективен успех.

Прилагаме и редица програми, насочени към развитието и задържането на служителите. Ключови елементи в тях са свободата на избор и тяхната достъпност, a в основата на философията ни е, че всеки от нас е двигател на развитието си, което компанията подкрепя с различни средства. Имаме програма за развитие на лидерски и коучинг умения, за менторство в глобален мащаб, за придобиване на опит в алтернативни сфери, за развитие на иновативни идеи, както и обучения в различни направления - технически, меки умения, съвременни методологии за работа и други. В допълнение VMware предоставя комфортна и високотехнологична среда за работа, както и конкурентно заплащане и инструменти за средносрочно и дългосрочно възнаграждение.

Колегите ни участват активно и в проекти с цел повишаване нивото на образование в България като университетски и училищни преподаватели, ментори на стажантски проекти, кариерни консултанти и други. По линия на глобалната ни програма с обществена насоченост VMware Foundation, даваме възможност на служителите да подкрепят каузи по техен избор.

Успехът на разнообразието от програми за развитие и задържане на таланта е видим не само от високите нива на ангажираност в компанията, които мерим на ежегодна база, но и от външни признания – миналия месец, например, получихме първа награда за развитие на човешките ресурси в престижния конкурс Forbes Business Awards.

Във VMware България имате различни инициативи, насочени към младите хора в България. Споделете повече за това как спомагате за развитието на младите хора в сферата на технологиите?

Инвестираме много усилия за развитието на ИТ индустрията в България. Радва ни фактът, че младите хора виждат реализацията си в сферата на компютърните науки и ИТ технологиите и инвестират в развитието си. Отчитаме сериозен интерес към ИТ академиите, Тalent Boost, стажантските програми, които VMware организира на местно ниво. През годините сме изградили много добри връзки с университети и организации. Имаме две успешни ИТ академии със СУ "Св. Климент Охридски" и Нов Български Университет, лятно практическо обучение за студенти (Talent Boost), а в началото на тази година обявихме споразумение с Технически университет, София за тригодишно сътрудничество в областта на научно-изследователската дейност. Организираме и участваме в технологични конференции, както и в различни форуми, насочени към развитието тези, които тепърва започват пътя си в света на технологиите.

- Преди около година Техническият университет – София и VMware Bulgaria сключиха споразумение за тригодишно сътрудничество в областта на научно-изследователската дейност. От водещата във виртуализационните решения компания тогава обявиха, че това е нейният първи подобен проект в България и целта му е „да създаде среда за развитие на технологични иновации чрез предоставяне на най-модерни технологии и експертен опит от страна на VMware“. Бихте ли разказали повече за проекта и резултатите от него?

Целта на сътрудничеството ни с Технически университет – София е да създадем среда за развитие на иновации чрез предоставяне на технологии и инженерен опит от страна на VMware. Проектът е първи по рода си за компанията в България, но VMware има реализирани подобни програми във водещи учебни заведения по света като Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт. В рамките на това сътрудничество преподаватели и асистенти от ТУ-София получават достъп до проекти в сферата на машинното обучение. Включени са и практически дейности като изследвания и тестове на хипотези и алгоритми. Освен достъп до най-съвременни технологии, преподавателите и студентите си сътрудничат с инженери на VMware и предлагат нови идеи и поглед върху актуални технологични решения на компанията. Компанията ни има амбицията в най-скоро време да разшири сътрудничеството си с други университети извън София, така че да подпомогне постигането на качествено образование в страната и създаването на конкурентоспособни кадри със знания и умения на световно ниво.

- Какво включват плановете за развитие на VMware Bulgaria в настъпващата 2017 г.? 

2017 година е много специална за нас, защото се навършват 10 години откакто сме на българския пазар. Пожелаваме си да постигнем още по-високи успехи и да обогатим значително портфолиото си от нови продукти, решения и услуги. Ще продължим да инвестираме в развитието на таланти, защото амбицията ни е да променяме ИТ индустрията с иновациите, които създаваме. Както вече споменах, екипът ни има специална роля в разработването на решения на VMware на глобално ниво, така че през 2017 г. ще работим и в тази посока. Ще насочим усилия и в подкрепа на местния клон на международната организация, подкрепяща жените в сферата на програмирането WomenWhoCode, която стартира в края на 2016 г. и окуражава развитието на жените в технологичния сектор. Тясното ни сътрудничество с образователните институции също слагаме като приоритет за предстоящата година.

- Какви са прогнозите Ви за развитието на пазара на технологични кадри в България през тази година? 

През 2017 г. очакваме ИТ секторът да продължи да расте, което допълнително ще повлияе движението на таланти. Разбира се, ще продължат инвестициите в допълнително квалифициране с цел обогатяване на експертизата, увеличаване на ефективността и личното развитие. Вътрешната култура и ангажираността ще останат топ приоритети за компаниите. Добрата новина за нас е, че по всички тези параметри заемаме водещо място, така че сме подготвени за промените и новостите на пазара, що се отнася до наемане, ангажиране и задържане на най-добрите таланти в сферата на ИТ.

ICON ICON Tweet it! ICON
Още от HR на месеца
Диана Минкова, мениджър Подбор в Luxoft

През месец юни лице на инициативата на HR Cafe Bulgaria и кариерната зона на в. Computerworld България "HR of the Month" е Диана Минкова, ръководител...

Добромира Манасиева, директор Човешки ресурси на VIVACOM

Добромира Манасиева е директор "Човешки ресурси" на VIVACOM от април 2012 година. Преди това три години заема длъжността старши мениджър...

Дарина Пенева, управляващ директор на Stanton Chase Sofia

През месец септември „ЧР на месеца“ гостува в офиса на Stanton Chase Sofia (Стантън Чейс София). Лице на „ЧР на месеца“ е...


Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати