Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | HR на месеца
Профил
Въпроси
Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се организира от кариерната зона на в. Computerworld България и HR Cafe Bulgaria.

- Бихте ли се представили от гледна точка на професионалния си опит в сферата на управление и развитие на човешките ресурси?

Опитът ми в сферата на управление и развитие на човешките ресурси обхваща разнообразни роли, както и цялостно развитие и управление на функцията, процесите и практиките в нея. В момента отговарям за свързването на бизнес стратегията със стратегията по управление и развитие на човешките ресурси и за управлението и синхронизирането на HR практиките ни в инженерните офиси на компанията в регион ЕМЕА. Разнообразието в работата е съществено, тъй като към различните функции, с които си партнирам - основно в R&D, но също така в Business Operations и Customer Operations, се добавят и спецификите на бизнеса и организациите в региона.

- Американската софтуерна компания VMware стъпи на българския пазар през 2007 г., когато придоби 100% в местната Sciant Research. Разкажете повече за работещите в компанията - колко служители са заети в момента на постоянен трудов договор във VMware Bulgaria?

В момента тук работят над 600 души, като целта ни е те да станат 1000 в рамките на няколко години. Целим да привлечем талантливи професионалисти както от България, така и от Европейския съюз и извън него. Планира се продължаване на положителния тренд при инвестициите на VMware в България, което е пряко свързано с разрастването на екипа и повишаване на експертността му. Фокусът ни към клиентите на всяко ниво в организацията, развитието на екипа и насърчаването на новаторското мислене, ни позволява по-добре да адресираме нуждите им и да създаваме технологични пробиви в индустрията.

- Как се справяте с трудната за целия технологичен сектор задача по откриване, привличане, подбор и задържане на кадрите? Какви възможности за кариерно развитие и израстване предлагате?

VMware е предпочитан работодател за най-добрите специалисти не само в България, но и по света. Инвестираме непрекъснато в тяхното развитие, както и в развитието на цялостната среда, в която работим. Стремим се да привличаме специалисти от глобалния пазар със сходна култура и ценности, отворени към предизвикателства, нови идеи и към споделяне на опит. Същевременно насърчаваме разнообразието на таланта като вярваме, че различните перспективи обогатяват нашата общност и допринасят пряко към резултатите и иновациите в нея.

Във VMware отдаваме изключително внимание на процеса по подбор, от който част са и самите колеги, които не само участват в интервютата, но и имат възможност да препоръчват таланти като нови попълнения на екипа. В компанията залагаме на личния принос към успеха на ниво екип и компания. VMware дава възможност на служителите да участват в изготвянето на бизнес стратегията, да инициират подобрения в процесите на работа, да имплементират иновативни решения в продуктите, което ги прави по-ангажирани към индивидуалния и колективен успех.

Прилагаме и редица програми, насочени към развитието и задържането на служителите. Ключови елементи в тях са свободата на избор и тяхната достъпност, a в основата на философията ни е, че всеки от нас е двигател на развитието си, което компанията подкрепя с различни средства. Имаме програма за развитие на лидерски и коучинг умения, за менторство в глобален мащаб, за придобиване на опит в алтернативни сфери, за развитие на иновативни идеи, както и обучения в различни направления - технически, меки умения, съвременни методологии за работа и други. В допълнение VMware предоставя комфортна и високотехнологична среда за работа, както и конкурентно заплащане и инструменти за средносрочно и дългосрочно възнаграждение.

Колегите ни участват активно и в проекти с цел повишаване нивото на образование в България като университетски и училищни преподаватели, ментори на стажантски проекти, кариерни консултанти и други. По линия на глобалната ни програма с обществена насоченост VMware Foundation, даваме възможност на служителите да подкрепят каузи по техен избор.

Успехът на разнообразието от програми за развитие и задържане на таланта е видим не само от високите нива на ангажираност в компанията, които мерим на ежегодна база, но и от външни признания – миналия месец, например, получихме първа награда за развитие на човешките ресурси в престижния конкурс Forbes Business Awards.

Във VMware България имате различни инициативи, насочени към младите хора в България. Споделете повече за това как спомагате за развитието на младите хора в сферата на технологиите?

Инвестираме много усилия за развитието на ИТ индустрията в България. Радва ни фактът, че младите хора виждат реализацията си в сферата на компютърните науки и ИТ технологиите и инвестират в развитието си. Отчитаме сериозен интерес към ИТ академиите, Тalent Boost, стажантските програми, които VMware организира на местно ниво. През годините сме изградили много добри връзки с университети и организации. Имаме две успешни ИТ академии със СУ "Св. Климент Охридски" и Нов Български Университет, лятно практическо обучение за студенти (Talent Boost), а в началото на тази година обявихме споразумение с Технически университет, София за тригодишно сътрудничество в областта на научно-изследователската дейност. Организираме и участваме в технологични конференции, както и в различни форуми, насочени към развитието тези, които тепърва започват пътя си в света на технологиите.

- Преди около година Техническият университет – София и VMware Bulgaria сключиха споразумение за тригодишно сътрудничество в областта на научно-изследователската дейност. От водещата във виртуализационните решения компания тогава обявиха, че това е нейният първи подобен проект в България и целта му е „да създаде среда за развитие на технологични иновации чрез предоставяне на най-модерни технологии и експертен опит от страна на VMware“. Бихте ли разказали повече за проекта и резултатите от него?

Целта на сътрудничеството ни с Технически университет – София е да създадем среда за развитие на иновации чрез предоставяне на технологии и инженерен опит от страна на VMware. Проектът е първи по рода си за компанията в България, но VMware има реализирани подобни програми във водещи учебни заведения по света като Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт. В рамките на това сътрудничество преподаватели и асистенти от ТУ-София получават достъп до проекти в сферата на машинното обучение. Включени са и практически дейности като изследвания и тестове на хипотези и алгоритми. Освен достъп до най-съвременни технологии, преподавателите и студентите си сътрудничат с инженери на VMware и предлагат нови идеи и поглед върху актуални технологични решения на компанията. Компанията ни има амбицията в най-скоро време да разшири сътрудничеството си с други университети извън София, така че да подпомогне постигането на качествено образование в страната и създаването на конкурентоспособни кадри със знания и умения на световно ниво.

- Какво включват плановете за развитие на VMware Bulgaria в настъпващата 2017 г.? 

2017 година е много специална за нас, защото се навършват 10 години откакто сме на българския пазар. Пожелаваме си да постигнем още по-високи успехи и да обогатим значително портфолиото си от нови продукти, решения и услуги. Ще продължим да инвестираме в развитието на таланти, защото амбицията ни е да променяме ИТ индустрията с иновациите, които създаваме. Както вече споменах, екипът ни има специална роля в разработването на решения на VMware на глобално ниво, така че през 2017 г. ще работим и в тази посока. Ще насочим усилия и в подкрепа на местния клон на международната организация, подкрепяща жените в сферата на програмирането WomenWhoCode, която стартира в края на 2016 г. и окуражава развитието на жените в технологичния сектор. Тясното ни сътрудничество с образователните институции също слагаме като приоритет за предстоящата година.

- Какви са прогнозите Ви за развитието на пазара на технологични кадри в България през тази година? 

През 2017 г. очакваме ИТ секторът да продължи да расте, което допълнително ще повлияе движението на таланти. Разбира се, ще продължат инвестициите в допълнително квалифициране с цел обогатяване на експертизата, увеличаване на ефективността и личното развитие. Вътрешната култура и ангажираността ще останат топ приоритети за компаниите. Добрата новина за нас е, че по всички тези параметри заемаме водещо място, така че сме подготвени за промените и новостите на пазара, що се отнася до наемане, ангажиране и задържане на най-добрите таланти в сферата на ИТ.

ICON ICON Tweet it! ICON
Още от HR на месеца
Вяра Николова, мениджър Човешки ресурси в Софика Груп за България и Македония

Вяра Николова e мениджър човешки ресурси в Софика Груп за България и Македония. Вяра стартира кариерата си в областта на човешките ресурси през 2004...

Мирослав Долапчиев и Лидия Викулова, IBS Bulgaria

Темата на февруарското издание на HR of the Month е „Как социалният софтуер за бизнеса помага на служителите да бъдат по-ефективни”....

Таня Митева, мениджър човешки ресурси в Experian

От пет години Таня Митева оглавява отдел "Човешки ресурси" в Еxperian България и отговаря за офисите на компанията в България, Турция и Гърция.Митева...


Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати