Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | HR на месеца
София Илиева, мениджър човешки ресурси в ScaleFocus

София Илиева, мениджър човешки ресурси в ScaleFocus

ScaleFocus

През месец априлHR of The Month“ - съвместна инициатива на блог-платформата за HR професионалисти и кариерната зона на в. Computerworld България, гостува в офиса на софтуерната и аутсорсинг компания ScaleFocus, а лице на рубриката е София Илиева, ръководител „Човешки ресурси“ в организацията. Макар фирмата да е на едва около 2 години, тя вече е работодател на близо 100 служители.

София е част от екипа на ScaleFocus от една година.

Ето какво разказа тя.

По какъв начин се справяте с текучеството, типично за ИТ сектора?

Текучеството е нормално да съществува във всяка една компания. До определени нива е здравословно, но може да бъде и деструктивно, ако минава границата от 15% за този тип компании. В Скейл Фокус успяваме да поддържаме изключително ниско ниво на напускащи колеги. Предизвикателната работа и опитния мениджмънт колектив е основното ни „оръжие“. Хората напускат най-често не компаниите, а преките си ръководители и средата която те създават около себе си, доверието което те успяват или не успяват да създадат на своите колеги. Всеки случай на напускащ колега при нас задейства процес на вътрешен анализ от типа „каква е била нашата част от грешката“: успели ли сме да създадем правилната среда за развитие, подкрепа, отношение и други.

Имате ли разработена и действаща стратегия за мотивация и задържане на персонала?

Дългосрочната ни стратегия за управление на мотивацията е свързана с основните ценности в компанията, а именно - служителите на Скейл Фокус да осъзнават и управляват крайния резултат от своята работа, да отключват потенциала си като успяват в различни професионални начинания и научават нови неща, повишаващи тяхната квалификация.

Стараем се да поддържаме отворен стил на работа, който ежедневно предизвиква и ангажира. Естествено, всичко това е придружено от добре познатите и наложили се практики за регулярна персонална оценка, обратна връзка, обучения и поставяне на краткосрочни и дългосрочни цели в кариерното развитие. Те са базов елемент на реализирането на всяка една стратегия.

Видеото със София Илиева можете да гледате тук.

HR на месеца: София Илиева, мениджър човешки ресурси в ScaleFocus
ICON ICON Tweet it! ICON
Още от HR на месеца
Рая Тодорова, мениджър "Човешки ресурси" в 60K

През март лице на рубриката "HR of the Month" е Рая Тодорова, мениджър "Човешки ресурси" на компанията за изнесени бизнес услуги 60K International...

Милена Клисарска, Светлозар Петров, Тодор Колев

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници организаторите на поредицата от видеоинтервюта “ЧР на месеца” – Кариерната зона...

Стела Димитрова, мениджър Човешки ресурси в Атос България

Стела Димитрова е мениджър “Човешки ресурси” в “Атос България” от 2 години, а преди това има 6-годишен опит в областта на...


Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати