Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | IT сертификати | Бизнес умения

Xpert PBS

01. Какво представлява сертификатът, какви умения дава на притежателя си?
Xpert Personal Business Skills (Xpert PBS) е международно призната сертификационна система за обучения по ключови компетентности, представлявана в България от Института за международно сътрудничество на сдружението на германските народни университети (ИМС/СГНУ). Те са разпределени в  дванадесет модула и са групирани в четири ключови компетентности, а именно „Ефективно планиране и организиране”, „Модериране на групови процеси”,  „Целево презентиране” и „Говорене и преговаряне”.
Притежателят на сертификат за даден модул получава теоретични и практически знания и умения, приложими в ежедневната работа както и международен сертификат на три езика – български, английски и немски.


02. Колко вида и степени има на тази сертификация?
За всеки успешно издържат изпит (покрити 60 от 100 възможни точки) се издава отделен сертификат. Съществуват три сертификационни нива:
1. „Xpert personal business skills” – след завършване на три модула две области на компетенции
2. „Xpert personal business skills pro” – след завършване на два допълнителни модула
3. „Xpert personal business skills master” – включва изпълнение на домашна работа + специализиран разговор (планиране на проекти, създаване на презентация и други)


03. За кои сектори, професии и дейности е приложим?
Сертификационната програма е подходяща за всички хора, които желаят да подобрят своите ключови компетентности. Уменията, придобити с Xpert PBS са приложими във всички сектори – частен, публичен и неправителствен сектор. Разпределението на досега преминалите обучителния курс в ЗАЕДНО е – 70 % представители на частния сектор, 20 % представители на публичния сектор и 10 % представители на неправителствения сектор.

04. По какъв начин може да се придобие сертификатът?
Сертификатът се придобива след успешното полагане на изпит в края на всяко едно от обученията.

05. През какви курсове и обучения трябва да премине кандидатът, за да защити този документ за придобити умения?
За да положи изпит за съответния модул, кандидатът трябва да премине присъствен обучителен курс от минимум 16 учебни часа  (теория и практика) в съответната сертифицирана обучителна фирма.

06. Колко време отнема подготовката за изпит за придобиването на сертификат?
Подготовката за изпита за придобиване на сертификат варира от няколко дни до няколко седмици. Кандидатът може да полага изпит за сертификат по различните ключови компетенции многократно. Най-успешната формула за сега е изпит непосредствено в края на обучението, за което участниците се готвят усилено, както по време на курса, така и самостоятелно.

07. Къде се предлагат курсове за подготовка за изпита в България?
Консултантска фирма ЗАЕДНО е един от основните обучителни центрове за системата Xpert PBS в България и има над 100 души успешно преминали обучение и получили сертификати за експерти по различни ключови компетенции.

08. Къде и как се провежда изпитът? Какво е времетраенето и формата на провеждане?
Изпитът е под формата на тест и се провежда в обучаващата организация. Трае един астрономически час.

09. Колко струват курсовете за подготовка?
Цената на курсовете за подготовка се определя от обучителния център. Виж www.zaedno-bg.com.

10. Колко струва явяването на изпит за сертификат?
Първото явяване на изпит за сертификат е включено в цената на обучението. Цената на всяко друго допълнително явяване е 30 лв.

11. Има ли възможност за самоподготовка за придобиването на сертификата?
Тъй като сертификатът покрива ключови социални компетенции, които трябва да бъдат тренирани практически в група, самостоятелната подготовка помага по всеки един от модулите, но не е достатъчна. Обучението се състои от минимум 16 учебни часа (теория и практика), в които се надграждат съществуващите компетенции и се запълват празнините.

12. Какъв е процентът на успеваемост при изпитите на кандидатите, преминали обучение?
Процентът на успеваемост на преминалите през обученията на ЗАЕДНО и положили едночасов писмен изпит/тест в края на курса е около 90 % .

ICON Tweet it! ICON

Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати