Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | IT сертификати | Бизнес умения

EBC*L (European Business Competence Licence)

01. Какво представлява сертификатът, какви умения дава на притежателя си?

Сертификатът за бизнес умения EBC*L (European Business Competence Licence) e документ с признание в над 28 европейски страни. Този документ гарантира, че собственикът му притежава ключови компетенции, за да изпълнява професионално основни дейности на работното си място. Учебните цели, по които се извършва подготовката и сертифицирането на специалисти са разработени в съвместни проекти между академични институции и големи корпорации в Австрия и Германия. Сертификатът се издава във Виена, Австрия от централата на EBC*L International www.ebcl.eu и носи втори подпис и печат от международна научна комисия за бизнес компетенции, с център Падерборн, Германия. Практическата полза от сертификата се потвърждава от многото референции от европейски фирми, като Фолксваген, Байер, Сименс, Т-Мобайл, които обучават и сертифицират свои служители по този стандарт. Първите две нива на сертификата имат и своето академично признание с ECTS кредити в европейските университети.


02. Колко вида и степени има на тази сертификация?

Сертификатът се издава за всяко от трите нива на компетентност:
– ниво А „Основни икономически знания и умения”,  
– ниво В „Основни знания и умения в областите: бизнес планиране, маркетинг и продажби, финансово планиране и бюджетиране” и
– ниво С „Основни знания и умения в областите: управление и работа в екип и контролинг на дейността”.
Знанията и уменията в нивата се надграждат, като във всяко следващо ниво се въвеждат нови термини, техники и подходи, прилагащи тези от по-ниските нива.


03. За кои сектори, професии и дейности е приложим?

Сертификатът не е свързан със строго специализирано професионално признаване, подходящ е за всички специалисти, които имат управленски отговорности, независимо дали са от линейно, средно или висше управленско ниво, както и за такива, които желаят да се развиват кариерно в тази посока.
- Ниво А е подходящо за успешно справяне с отговорности, свързани с планиране, анализ и контрол на разходи в дейността. Особен интерес към това ниво до момента проявяват специалисти с нефинансова подготовка, които трябва да подготвят икономически аргументирани предложения в дейността си – оферти с цени, защита на бюджет на разходи  и т.н.
- Ниво В е подходящо за специалисти, които са ангажирани с дейности по подготовката, изпълнението и контрола на проекти, инвестиционни предложения, анализ на ефективност. Въвеждат се и се упражняват техники за системен анализ на дейността, пазарен анализ на конкуренти, продукти и услуги, анализ на икономическа ефективност.
- Ниво С е подходящо за средно и висше ниво на управление в организациите, защото сертифицира умения за управление на хора, както и умения за контролинг на дейността в организацията.
В момента се провеждат обучения и сертификация на първите две нива на сертификата. Предстои въвеждането на трето ниво до края на годината.


04. По какъв начин може да се придобие сертификатът?

След успешно положен изпит за нивото – 75% верни резултати, кандидатът получава сертификат от EBC*L International за това ниво. Не се допуска сертифициране на следващо ниво без сертификат за предходно ниво.
Училището за бизнес компетенции обявява ежемесечно изпитни дати за сертификационни изпити EBC*L.


05. През какви курсове и обучения трябва да премине кандидатът, за да защити този документ за придобити умения?

При проявен интерес, “Училище за бизнес компетенции” - изпитният център на EBC*L в България, София, запознава кандидата за сертифициране с каталога на учебните цели за съответното ниво, както и с възможностите:
– да се яви направо на сертификационен изпит на обявена изпитна дата,
– да закупи от нас учебни книги, да участва в преговорен семинар, след което да се яви на изпит или
– да се регистрира в курс за подготовка, като избере един от двата варианта – присъствено обучение или е-learning обучение. Двете форми на обучение завършват с преговорни семинари за подготовка за изпит.


06. Колко време отнема подготовката за изпит за придобиването на сертификат?

Ниво А – присъственото обучение е с продължителност 40 учебни часа / под формата на съботно-неделни дневни семинари или вечерни семинари през седмицата/е-learning обучение с продължителност един месец.

Ниво В – присъствено обучение с продължителност 60 учебни часа /под формата на съботно-неделни дневни семинари или вечерни семинари/
Е-learning обучение с продължителност един месец и половина.


07. Къде се предлагат курсове за подготовка за изпита в България?

Училище за бизнес компетенции ЕООД www.sbc.bg е първият акредитиран за България изпитен и обучителен център, с развита методика не само за присъствена форма на обучение, но и за уеб-базирано обучение през учебния си сайт www.e-learning.bg.


08. Къде и как се провежда изпитът? Какво е времетраенето и формата на провеждане?

Всеки изпитен център обявява изпитни дати на своята Интернет страница.
Продължителност:
Ниво А – двучасов писмен изпит.
Ниво В – два отделни писмени изпита с продължителност 1.5 часа.
И двете нива на изпита имат сходна структура – три секции с въпроси: Въпроси за знания /тестват теория/, Въпроси за разбиране /тестват умения за прилагане на техники и подходи в практически ситуации/ и Казус.


09. Колко струват курсовете за подготовка?

Цени за подготовка и сертификация на Училище за бизнес компетенции ЕООД:
Цена на сертификационен изпит ниво А - 89 лв., ниво В – Част 1 – 55 лв. и Част 2 –55 лв.
Цена на обучения:
Ниво А – е-learning - 135 лв., присъствено обучение – 305 лв.
Ниво В – е-learning - 205 лв., присъствено обучение – 415 лв.


10. Колко струва явяването на изпит за сертификат?

Цена на сертификационен изпит ниво А: 89 лв.; ниво В – Част 155 лв. и Част 255 лв.


11. Има ли възможност за самоподготовка за придобиването на сертификата?

Да, възможно е да се направи индивидуален план и да се закупят учебни помагала за самостоятелна подготовка.


12. Какъв е процентът на успеваемост при изпитите на кандидатите, преминали обучение?

Среден процент на успеваемост – 87%.


ICON Tweet it! ICON

Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати