Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | IT сертификати | Информационна сигурност

CISSP по системата на MILE2

01. Какво представлява сертификатът, какви умения дава на притежателя си?

Сертификацията по информационна сигурност не само доказва наличие на знания и умения, но представлява стандартизиране на компетенциите, като гарантира адекватно прилагане на добрите практики в ИТ индустрията. Дипломите са валидни в целия свят, издават се от спонсора на съответната сертификационна програма и удостоверяват притежаването на унифицирани знания и умения, адекватни на бързопроменящата се среда.

Ползите за притежателя на сертификат са:

  • Доказване на придобитата компетенция пред работодателя и професионалните среди;
  • Притежаване на технически знания и умения, необходими за успешно стартиране и развитие на кариера в ИТ индустрията;
  • По-високи доходи в сравнение със служителите без сертификат;
  • Възможност за партньорство с водещи компании, които поставят изисквания за специфични сертификационни степени;
  • Повишена мотивация и удовлетворение от работата.

03. За кои сектори, професии и дейности е приложим?

Сертификационният курс Certified Information Systems Security Professional (CISSP) гарантира компетенции в десетте области на (ISC)² CBK: информационна сигурност и управление на риска, контрол на достъпа, криптография, физическа сигурност, архитектура и дизайн на сигурност, непрекъсваемост на бизнеса и планиране на възстановяване от бедствия, телекомуникации и мрежова сигурност, сигурност на приложенията, сигурност на операциите, закони, регулации, стандарти и разследване.


04. По какъв начин може да се придобие сертификатът?

Сертификационните изпити се провеждат в Ню Хърайзънс България - оторизиран тестващ център на Pearson VUE и Prometric. Сертификат за определена сертификационна степен се придобива след успешното полагане на необходимите за съответната степен изпити. Стандартната процедура за получаване на дипломата изисква регистрация на уеб страницата на спонсора на изпита – CompTIA, Mile2, Microsoft, Cisco и други като след успешно положените изпит/и сертификатът се изпраща до сертифицирания вече специалист директно от спонсора в рамките на две до четири седмици след полагането на изпита.


05. През какви курсове и обучения трябва да премине кандидатът, за да защити този документ за придобити умения?

Certified Information Systems Security Professional (CISSP) - Демонстрaция на работещо познание по информационна сигурност


06. Колко време отнема подготовката за изпит за придобиването на сертификат?

При оторизираните курсове от производителя (Microsoft, Cisco, IBM, Adobe и т.н) в сертифициран център, учебното съдържание е разработено, така че да даде необходимите знания и умения за покриване на сертификационните изисквания. На практика посещението на официален курс е най-лесният и бърз начин за подготовка. При този вариант времето за допълнителна подготовка след преминато оторизирано обучение е препоръчително да бъде около 30 дни при липса на практически опит от страна на обучаващия се. Удължената последваща подготовка спомага познанието, получено по време на официалния курс, да се трансферира от краткосрочната в дългосрочната памет, за да бъде ефективно използвано в следващите няколко години.


07. Къде се предлагат курсове за подготовка за изпита в България?

Ню Хърайзънс България е изключителен партньор (единственият Mile2 Authorized Security Training Partner) при доставката на обучение за България на Mile2 Inc, най-големият световен доставчик на обучения и консултации по специализирана информационна сигурност. Също така Ню Хърайзънс България е Златен партньор и оторизиран учебен център на Microsoft (Microsoft Gold Certified Partner за Learning Solutions, Information Worker Solutions и Security Solutions).

Ню Хърайзънс България е учебен център за оторизиран Cisco тренинг, част от най-голямата мрежа на Cisco обучаващи организации на New Horizons Computer Learning Centers (Cisco Sponsored Organizations) в света. Компанията доставя множество форми на официално обучение, водено от сертифицирани инструктори – присъствени курсове в учебния център, на място при клиента, индивидуално обучение с ментор, дистанционно и електронно обучение.


08. Къде и как се провежда изпитът? Какво е времетраенето и формата на провеждане?

Сертификационните изпити се провеждат в контролирана среда в оторизирани от доставчиците Pearson VUE и Prometric тестващи центрове. Всеки изпит се идентифицира с номер и име, като времетраенето, необходимият минимален резултат и броят на въпросите, които тестът включва, са различни в зависимост от политиката на съответния спонсор като например CompTIA, Mile2, Microsoft, Cisco и т.н.


09. Колко струват курсовете за подготовка?

Инвестицията в обучение e най-бързо възвръщащата се инвестиция, изплащаща се според продължителността и техническата сложност в рамките на 4 до 18 месеца. Съотношението на финансови ползи от ефекта на обучението в New Horizons към разходи за такси за участие е 4:1. Когато ефектът и резултатите от обучението имат значение, цената на курсовете не е определящ фактор.


11. Има ли възможност за самоподготовка за придобиването на сертификата?

В областта на ИТ, в частност информационната сигурност, самоподготовката е не ефективна и „гарантира” пропуснати възможности в кариерата на служителите и компаниите. Професионализмът изисква постоянна и детайлна подготовка, която не може да бъде осъществена самостоятелно. В крайна сметка нито една уважаваща себе си компания не би се доверила на самозван и самоук „специалист”. Конкуренцията в ИТ бранша е твърде изострена, за да позволи успех на аматьорите.


12. Какъв е процентът на успеваемост при изпитите на кандидатите, преминали обучение?

Всички кандидати, преминали оторизирано обучение успяват да покрият сертификационните изисквания. Това е единственият начин за гарантирана успешна сертификация.


ICON Tweet it! ICON

Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати