Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | IT сертификати | Информационна сигурност

CompTIA Security+

01. Какво представлява сертификатът, какви умения дава на притежателя си?

Сертификатът CompTIA Security+ е входящо сертификационно ниво в сферата на информационната сигурност, ориентирано към ИТ специалисти, които имат познания и опит с мрежови услуги на Microsoft и са запознати с операционни системи като OS X, Unix/Linux. CompTIA Security+ удостоверява компетентността на кандидата в областта на системната сигурност, мрежовата инфраструктура, сигурността на организацията и контрола на достъпа.

Security+ сертификатът се предоставя от CompTIA - международно призната асоциация, специализирана в разработката на сертификационни програми, независими от конкретен производител. CompTIA сертификатите удостоверяват, че кандидатът притежава основни технологични умения в конкретна област. От създаването й през 2003 г., програмата на курса CompTIA Security+ се актуализира непрекъснато, за да отговаря на динамичните промени в сферата на сигурността - една от най-бързо развиващите се области в информационните технологии.


03. За кои сектори, професии и дейности е приложим?

Сертификатът е подходящ за системни администратори, мрежови администратори и за всеки, който иска да се развива професионално в сферата на информационната сигурност.


04. По какъв начин може да се придобие сертификатът?

Придобиването на Security+ сертификат изисква успешното полагане на изпит CompTIA Security+.


05. През какви курсове и обучения трябва да премине кандидатът, за да защити този документ за придобити умения?

За успешна сертификация подготвя официалният курс CompTIA Security+. Програмата на курса осигурява базисни познания познания за телекомуникационна и мрежова сигурност, сигурност на инфраструктурата, оперативна и организационна сигурност, криптография и др. След завършване на курса ще имате познания за най-новите заплахи за сигурността и за мерките, чрез които могат да бъдат предотвратени. Програмата на курс CompTIA Security+ Certification включва следните модули: Security Fundamentals; Security Threats and Vulnerabilities; Network Security; Managing Application, Data and Host Security; Access Control, Authentication, and Account Management; Managing Certificates; Compliance and Operational Security; Risk Management; Managing Security Incidents; Business Continuity and Disaster Recovery Planning.

Препоръчително е участниците в курса да имат поне 2 години опит с мрежи, с акцент върху сигурността. Препоръчва се също предварително покриване на CompTIA Network+ сертификация.


06. Колко време отнема подготовката за изпит за придобиването на сертификат?

Съветът към курсистите е да преминат през лабораторните упражнения още веднъж след края на курса, както и да прочетат учебника, който получават към обучението. За подготовката си могат да използват и свободно достъпни интернет ресурси и инструменти.

Ако следват всички препоръки, преминалите обучение могат да се подготвят за изпита в едномесечен срок.


07. Къде се предлагат курсове за подготовка за изпита в България?

Оторизиран партньор на CompTIA, New Horizons Bulgaria предоставя обучения, които ще ви подготвят за успешното полагане на сертификационните изпити на CompTIA.


08. Къде и как се провежда изпитът? Какво е времетраенето и формата на провеждане?

Изпитът е компютърно-базиран и се полага в New Horizons Bulgaria, оротизиран тестов център на Prometric/Pearson VUE. Изпитът е с продължителност 1:30 часа и включва 100 въпроса, с Passing Score 75%.


09. Колко струват курсовете за подготовка?

Инвестицията в обучение e най-бързо възвръщащата се инвестиция, изплащаща се според продължителността и техническата сложност в рамките на 4 до 18 месеца. Съотношението на финансови ползи от ефекта на обучението в New Horizons към разходи за такси за участие е 4:1. Когато ефектът и резултатите от обучението имат значение, цената на курсовете не е определящ фактор.


10. Колко струва явяването на изпит за сертификат?

Цената за явяване на сертификационния изпит за CompTIA Security+ е 276 USD без ДДС.


11. Има ли възможност за самоподготовка за придобиването на сертификата?

Самоподготовка за явяване на изпита е възможна, но обикновено остават пропуски в познанията.

Най-добрият път е обучение-практика-изпит или практика-обучение-изпит.


12. Какъв е процентът на успеваемост при изпитите на кандидатите, преминали обучение?

Kандидатите, преминали оторизираното обучение, успяват да покрият сертификационните изисквания. CompTIA Security+ курсът е единственият начин за гарантирана успешна сертификация.


ICON Tweet it! ICON

Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати