Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | IT сертификати | Компютърна грамотност

IT Card на ESI Center

01. Какво представлява сертификатът, какви умения дава на притежателя си?

ITcard е сертификат за компютърна грамотност на Европейския Софтуерен Институт. ITcard е система за оценка, независима от обучението и от продукти на определени компании. Явяването на теста не изисква специално предварително обучение от кандидата. Ясната граница между обучението и оценката на уменията и познанията е гаранция за качеството на получения сертификат. ITcard покрива основни приложения, които обикновеният потребител използва в ежедневната си работа. Операционни системи, текстови редактори, бази данни, презентации и графични средства, интернет, включително браузъри и различни системи за управление на електронната поща.


02. Колко вида и степени има на тази сертификация?

ITcard е сертификат за базови компютърни умения.


03. За кои сектори, професии и дейности е приложим?

Сертификатът е предназначен за най-широк кръг хора, които желаят да станат или да докажат, че вече са част от Информационното общество. ITcard е приложим навсякъде, където е необходима обективна оценка на знанията и уменията при използването на Информационите технологии. ITcard е еднакво нужен както на тези, които търсят работа, така и на тези, които предлагат работа. ITcard е предназначен за всички, които търсят работа, за ученици и студенти, работодатели и HR агенции, за държавна администрация.


04. По какъв начин може да се придобие сертификатът?

В България мрежата от центрове, в които човек може да се яви на изпит за ITcard, вече се състои от повече от 400 центъра в цялата страна.


05. През какви курсове и обучения трябва да премине кандидатът, за да защити този документ за придобити умения?

ITcard e независим сертификат и не се обвързва с никакви обучения. Всеки, който смята, че има нужните знания, независимо дали ги е придобил в следствие от курсове или по друг начин, може да се яви на изпит.


08. Къде и как се провежда изпитът? Какво е времетраенето и формата на провеждане?

Изпитът се провежда в акредитирани центрове в цялата страна Явяването на тест за ITcard сертификация на компютърни умения може да се извърши за всеки отделен модул, както и в комбинирана версия: Microsoft Office Basic (Word 2003, Excel 2003, Internet) или OpenOffice Basic (Writer, Calc, Internet).. Единичният тест за всеки модул съдържа 70 въпроса или задачи. Кандидатът разполага с 2 часа, за да се справи с въпросите. Всеки път те се генерират произволно от база със заложени около 300 варианта. Ако се явите два пъти на тест за един и същи модул, вторият път въпросите и задачите ще са различни от първия. Някои въпроси имат повече от един верен отговор.Една малка част от въпросите изглеждат както при всеки стандартен тест - въпрос и три възможни отговора. По-голямата част обаче, са задачи, създадени на принципа на симулацията, имитират реална работа с компютър. Според правилата при изпълнението на тези задачи трябва да се използва само един от трите подхода - команда от лентата с менютата, употреба на бутони от лентата с инструментите (tools) или клавишни комбинации за бърз достъп. За успешно преминат се смята тестът, при който правилните отговори са минимум 75%.


10. Колко струва явяването на изпит за сертификат?

Цената за явяване е изключително достъпна. Като при неуспешно първо явяване, всеки има право на второ безплатно явяване. Цената за единичен тест е 30 лв., а на тройния модул е 48 лв.


12. Какъв е процентът на успеваемост при изпитите на кандидатите, преминали обучение?

Процентът на успеваемост е около 75%


ICON Tweet it! ICON

Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати