Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Съвети
29 сеп
2014
 
 

Платки Intel Galileo Boards ще се прилагат в български училища

Десетки български гимназисти от различни училища в национален мащаб разработват проекти, базирани на Intel Galileo Board

18292 прочитания

Пилотен проект на Intel, част от програмата на Intel Galileo за основното и средното образование, цели да насърчава креативността с използване на технологии на най-големия в света производител на микропроцесори за ученици от средните училища.

Наскоро водещата компания в областта на компютърните иновации Intel започна прилагането на Open-Source Galileo платки в България. Като първа стъпка от проекта, десетки български гимназисти от разнообразни училища вече започнаха да разработват проекти, базирани на Intel Galileo Board – микроконтролер платка, базирана на процесор Intel Quark SoC X1000.

Intel започна прилагането на Open-Source Galileo платки в България

Intel започна прилагането на Open-Source Galileo платки в България

Intel Galileo е първата платка, базирана на Intel архитектура, проектирана да бъде хардуерно и софтуерно съвместима с разширителни платки проектирани за платформата Arduino Uno R3, уточниха от компанията. Устройството е проектирано специално за творци, ученици, преподаватели и любители на „направи-си-сам“ електроника.

Гимназистите на възраст от 14 до 19 години изследваха възможностите, предоставяни от Intel Galileo на летен семинар, който се проведе наскоро във Варна. По време на Galileo семинара, учениците обсъдиха разнообразни възможности за Galileo-базирани проекти като системи за интелигентно управление на домашни или офис уреди, свързани с Интернета на нещата – добавяне на компютърно управление и комуникация между устройствата. Други идеи, обсъждани на семинара включваха малък робот с безжични сензорни мрежи, както и система, която включва машинно обучение в малък робот.

По време на Galileo семинара беше обявен конкурс за идеи и най-добрите проектни идеи ще бъдат наградени с хардуерно оборудване, необходимо за изпълнение на съответните идеи. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2015 година.

По програмата Intel Galileo се провеждат пилотни проекти в няколко училища в Европа, като ИТ гигантът планира да разшири инициативата в допълнителни училища на Стария континент. С този проект Intel иска да насърчи изобретателността, предприемачеството и иновациите с технологии на компанията.

“В Intel сме щастливи да инициираме и подкрепяме такива дейности, защото ние твърдо вярваме в младите български таланти. Знаем, че практическото обучение вдъхновява интерес към природните науки, технологиите, инженерството и математиката. Платката на Intel Galileo беше специално разработена, за да предостави на изобретателните умове свободата да създават и творят без граници. Целта на това образователно усилие е да предостави силата на Intel технологиите в ръцете на възможно най-много обучители и ученици”, заяви Адриан Чорояну, мениджър “Бизнес развитие“ на Intel за България и Румъния.

“Бяхме много развълнувани да организираме летния Intel Galileo семинар и да предоставим на български гимназисти, които се интересуват от изследователски проекти, възможността да демонстрират своите иновативни идеи”, коментира Константин Делчев, координатор на проекта.

Летният Galileo семинар беше проведен в сътрудничество между Intel, КМТ, Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България. Целта му беше да представи възможностите на Intel Galileo пред български гимназисти, със способности да правят изследователски проекти в сферата на науките, технологиите, инженерството и математиката, и да ги насърчи да използват микроконтролера в техните проекти. Двудневният семинар беше ръководен от представители на лятната изследователска школа (RSS) с подкрепата на специалисти от Института по математика и информатика на БАН.

Двудневният семинар се фокусира както върху софтуерните, така и върху хардуерните аспекти на Galileo, като обясни както подробностите, свързани с програмирането, изисквани за начертаването на схеми на Galileo, така и инженерните подробности на такива платки, както и начини как те могат да бъдат вградени в по-големи устройства.

Семинарът беше проведен сред участници в XV-тата годишна лятна изследователска школа в България (RSS). RSS е годишно събитие, което всеки август събира над 40 ученици на възраст от 14 до 19 години за три седмици интензивна работна среда под насоките на старши изследователи от Българската академия на науките, докторанти от водещи университети и представители на индустрията, обясниха от Intel.

Семинарът се проведе в най-интензивната част от RSS, по време на която учениците бяха запознати с основните методи за програмиране за Intel Galileo, съвместимия хардуер, със специален акцент върху комуникационните портове, както и с различни изследователски теми, които биха могли да се възползват от такава микроконтролер платка. Учениците, които проявиха интерес и способности в тази сфера получиха хардуер за времето на лятната школа и подходящо менторство. Техният успех беше оценен по време на заключителните сесии на лятната изследователска школа и на тези с най-значими резултати беше предоставен хардуер за целия период на техните изследователски проекти, разкриха от ИТ компанията.

През изминалото десетилетие, Intel е инвестирала повече от $1 милиард в основното, средното и висшето образование в над 60 държави.Слайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати