Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Кариерна зона | Съвети
29 яну
2010
 
 

Рецесията е довела до „противоестествено ниски нива на напускане"

4864 прочитания
Американската организация с нестопанска цел The Conference Board съобщи, че членовете на 45% от общо 5000 американски домакинства, които са били анкетирани в края на 2009 г., са заявили, че са доволни от работата си, което е с цели 16% по-малко от данните от 1987 г. - първата година, в която проучването е било проведено.

Недоволството от различните видове работа, покрити от The Conference Board, може да предизвика множество проблеми на работодателите, включително намаляване на ангажираността, продуктивността и времето, за което един служител се задържа на определена позиция. „Когато икономиката започне да се движи в правилната посока, работниците ще гласуват с краката си", казва Майк Хейгън, вицепрезидент на инфраструктурата в компания за здравно застраховане, която той е пожелал да остане анонимна. Той е и съавтор на книгата „Постигането на качество в ИТ услугите: Обратното на късмета" (Achieving IT Service Quality: The Opposite of Luck, Synergy Books, ноември 2009 г.). Според него, съществува много наслоено неудовлетворение сред ИТ специалистите, както и натрупване на служители, които в друга ситуация биха сменили работата си. Рецесията е довела до „противоестествено ниски нива на напускане", казва той.

За да бъдат задържани служителите, ИТ мениджърите трябва да намерят начини за тяхното ангажиране и да им предложат поглед върху корпоративната визия, по думите на Хейгън. Важно е ИТ мениджърите да създават работни места, които имат ясна цел.

Хората в Apple Computer, предполагам, сега се чувстват много целенасочени на работа и затова едва ли гледат на друга страна, казва Хейгън. - Служителите другаде ще ходят на пазар за [такава] целеустременост." А възможностите за намиране на нова ИТ работа изглежда, че може да започнат да се увеличават. В САЩ технологичния кариерен сайт www.dice.com започва да отчита леко повишение в наемането на специалисти в тази сфера. Например, към 6 януари в района на Ню Йорк е имало около 6000 ИТ обяви за работа в сайта, а година по-рано е имало 5600. Компанията е публикувала и около 3000 обяви за Силиконовата долина, а преди 12 месеца броят им е бил 2700. Като цяло, към 6 януари в сайта е имало почти 50 000 ИТ обяви за работа, като броят им се очаква да достигне 55 000 скоро.

Според анкета на сайта, включваща 360 души и проведена през август 2009 г., над една трета от респондентите са планирали да сменят работата си след като пазарът на труда се подобри. Технологичните служители имат нужда от това да са винаги в крак с тенденциите и обикновено искат да бъдат на позиции, където постоянно могат да учат и да се развиват.

Computerworld, САЩСлайдшоу

HR на месеца

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA

“ Петя Костова, старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ VMware за България и за регион EMEA, е лице на рубриката HR of the Month („ЧР на месеца“) през февруари. Инициативата се... ” вижте още »

IT сертификати