Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Образование
16 май
2014
 
 

ИКТ трябва да създават привлекателна образователна среда

ИКТ трябва да създават привлекателна образователна среда за младите
5376 прочитания

Ако младите хора подобрят своите компютърни умения имат изключително голям шанс да намерят добре платена работа, която в същото време може да бъде и много вълнуваща и забавна. Това заяви изпълнителният директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Весела Калъчева, която бе сред официалните гости на уебинара „Кариерно развитие в ИКТ сектора“. Дискусията, организирана от БАИТ, е в рамките на проекта „e-Skills for Jobs 2104".

БАИТ е изпълнител на проекта за България. Той представлява масирана информационна кампания в 31 страни и има за цел да повиши информираността сред младите хора за възможностите, които дават електронните умения за намиране на работа и повишаване на квалификацията.

В България са предвидени 10 събития, като 6 от тях вече са реализирани. Настоящият уебинар също е в рамките на проекта, предвидени са и две състезания по програмиране, а съвместно с националния център за безопасен Интернет. Проявите ще приключат с голяма конференция „New skills for new jobs“ през месец октомври, съобщи още Калъчева.

Аглика Събева, съветник "Икономическо управление и европейски семестър", представителството на Европейската комисия в България представи накратко европейските програми в областта на кариерното развитие на младите хора. Една от тези програми е „Младежта в движение“. Тя в момента гостува в София – до 15 май е пред Народния театър и има за цел да запознае младите хора как да подобрят мобилността си и да продължат ученето през целия си живот.

Младежката безработица в Европейския съюз е доста висока – около 25%. До 2020 г. 35% от всички работни места ще изискват висока квалификация, каквато предоставя ИКТ секторът. По думите й ние сме в най-опасната ситуация, в която безработицата се увеличава, а същевременно квалифицираните служители намаляват. Това е тенденция не само за България, а и за цяла Европа.

Високи ли са изискванията на работодателите към е-уменията на младите хора беше една от подтемите на дискусията.

Недялко Недялков, член на Борда на директорите на Асоциацията на младежките организации, отбеляза, че много често студентите отивайки на работа се сблъскват с изискването за няколко години трудов стаж, който те не биха могли да придобият. Голяма част от компаниите в България обаче започват да предлагат обучения и това, по думите му, е голям напредък.

Светлин Наков, основател на Фондация "Софтуерен университет", посочи че медицинските университети са единствените, където има засичане на теория и практика: лекарите работят в болницата, след което преподават на студентите, и ги водят операционната зала.

“На пазара на труда се търсят хора, които правят нещо. Най-важното е практиката - категоричен бе Наков. – Работодателите да спрат да "мрънкат", че няма кадри, а да започнат да си ги произвеждат, да си ги обучават или да намерят начин някой да прави това вместо тях.”Кристина Христова, продуктов ръководител в Karieri.bg, коментира, че на младите, които завършват университетите, им липсват меки умения и бизнес култура. Те нямат умения за презентиране, за вътрешно фирмени взаимоотношения. Тя цитира проучване сред университетски ректори, реализирано от компанията, според които бизнесът би могъл да се включи в модернизирането на лабораториите в съответните университети. Бизнесът може също така да подава идеи за следдипломни курсове в самите университети, допълни още тя.

Пълният текст за дискусията е достъпен на IDG.BG.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас