Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Образование
01 апр
2014
 
 

ВСУ със следдипломен курс за онлайн преподаване

От Варненския свободен университет споделят, че с участието си в проекта учебното заведение се присъединява към бъдещето на технологиите на учене през целия живот.
4420 прочитания

Структурата на нов следдипломен сертификат – част от магистърска програма, даваща умения и знания за разработване на учебно съдържание и онлайн преподаване, разработиха уастници във втората партньорска среща по проекта ВокТЕЛ. Според организаторите това е най-популярният съвременен подход, който глобализира преподаването и ученето. Срещата се проведе на 26 и 27–ми март 2014 г във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Алекс Бел от водещата организация по проекта от университета Тринити Сейнт Дейвид в Уелс

По думите на проф. Алекс Бел от водещата организация по проекта – Университетът „Тринити Сейнт Дейвид“ в Уелс, Великобритания, най-важната цел на проекта е да допринесе за партньорството между бизнеса и университетите. Той го определи като междукултурен обмен, по-добро взаимно разбиране на партньорите, независимо, че иновацията е развита от единия партньор и е предоставена на останалите.

“Не можем да се откажем от учене просто така,  през остатъка от живота си. С напредването на професионалната ни реализация, ние трябва да продължим и да се обучаваме – сподели още Бел. – Това може да стане като се върнем отново в университета, към формалното учене, или по друг начин – с помощта на други организации и форми. Не винаги е възможно да се откъснем от работата си, за да се обучаваме, а понякога обучението, което ни е нужно не е на разположение в нашия район. Така електронното обучение се оказва онова специализирано обучение, от което имаме нужда и което е лесно достъпно за нас. То също се оказва и възможност за непрекъснато учене - учене през целия живот.”

От Варненския свободен университет споделят, че с участието си в проекта учебното заведение се присъединява към бъдещето на технологиите на учене през целия живот. Следдипломният курс е в етап на акредитация във Великобритания. Представлява първата степен от магистърска програма на Университета „Тринити Сейнт Дейвид“ в Уелс и осигурява 60 кредита от общо 180, необходими за придобиване на магистърска степен във всички страни на Европейския съюз. С адаптацията и пилотното му провеждане с участници от всички страни на образователния консорциум ще се извърши трансфер на иновация от сектора на висшето образование към сектора на професионалното обучение.

Първите обучени в рамките на проекта ще се обучават безплатно в първия от двата планирани модула. Те ще прилагат и усъвършенстват уменията си за работа в мрежа, за онлайн споделяне на обучителни ресурси, организиране и синтезиране на информация,  съвместно разработване на обучителни сценарии и документи с множествено авторство (уики-та), взаимно подпомагане в търсенето и използването на безплатни интернет ресурси, комбинираното използване на различни онлайн достъпни технологии за създаване на видео клипове, виртуални пространства за учене, подкастове.

ВокТЕЛ (Vocational Technology Enhanced Learning – VocTEL) –  “Технологично подкрепено професионално обучение” се провежда по схема за безвъзмездна финансова помощ: №UK/13/LLP-LdV/TOI-630, програма "Учене през целия живот", секторна програма "Леонардо да Винчи", Трансфер на иновации. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас