Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Образование
28 мар
2014
 
 

Microsoft дава $50 хил. за кариерно ориентиране на ученици

За втора година FEBA Alumni ще получи финансов грант от Microsoft България в рамките на инициативата YouthSpark.
6811 прочитания

Александър Главчев

Петър Иванов, Microsoft България

Microsoft България ще предостави грант в размер на 50 хил. долара на FEBA Alumni (Сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“) по инициативата YouthSpark, чиято цел е да стимулира младите хора да намерят своята реализация в сферата на ИКТ. Това е вторият подобен грант, който компанията осигурява, след като преди около година, при старта на YouthSpark в България, тя предостави на същата органзиация други 49 хил. долара.

“Все още много хора смятат, че трябва да се инвестира във фабрики и заводи. Това е абсолютна илюзия – посочи Петър Иванов, изпълнителен директор на Microsoft България, по време на обявяването на гранта. – Един завод може да се премести за 24 ч., защото това не е най-важното. Трябва да се създаде една индустрия, да се създаде възможност хубавите идеи да бъдат подплатени със средства. Необходимо е взаимно усилие на всички участници в този процес.”

В момента в младежката безработица нараства, а същевременно в Европа има 700 хил. незаети работни места в сферата на ИТ – едни от най-добре платените професии. Това, според Иванов, е работа подходяща за млади хора, а същевременно България не прави изключение от региона и тук също е налице глад за квалифицирани ИТ кадри.

Севдалина Василева, FEBA Alumni

Севдалина Василева, председател на УС на получателя на гранта FEBA Alumni, определели сътрудничеството на неправителствената организация и проекта “Кариера в ИТ” като

логично продължение

на усилията, които тя полага за да повившава нивото, уменията и знанията, както и да насъчаване на кариерното развитие на млади хора.

По нейни думи сътрудничеството позволява да бъде разширен кръга на младежи, до които може да достигне сдружението – основно гимназиален курс извън София. Целта е те да бъдат информирани за това какво се търси и какво се изисква за кариера в ИКТ.

“През последните три години работим осовно в насока подобряване на качеството на образованието – обясни Василева. – Този наш ангажимет се явява в редица други инициативи като “Кариера за пример”, както и менторски програми и консултации.”

По думите й кулминацията на усилията е старираният през тази година курс за кариерно ориентиране, наречен “Бърза пътека”, който е част от официалната програма на Стопанския факултет към СУ. Създадена е учебна програма по предприемачество, умения за общуване, кариерно ориентиране, която през тази година ще бъде надградена и с практически казуси.

Тодор Попов, декан на Стопанския факултет към СУ

Още преди обявяването на YouthSpark в България Стопанският факултет към СУ, изпитващ

затруднения да попълва свободните студентски места,

започва инициатива, с която да достигне до най-добрите училища извън София. По думите на Тодор Попов, декан на Стопанския факултет, ресурсите на държавното висше учебно заведение са ограничили обхвата на проекта. “Имаше някаква полза, но натрупахме опит – обясни Попов. – Втората и особено третата година, когато започна реализацията на “Кариера в ИТ”, протекоха на качествено различно ниво. Бяха установени не просто връзки с училищата, но и с преподавателите и самите ученици.”

Като резултат от три годишните усилия в момента една четвърт от постъпващите студенти във факултета са именно резултат от обиколките из страната и усилията за установяване на връзка със средните училища.

Николай Нетов, FEBA Alumni

Според Николай Нетов, член на УС на FEBA Alumni, основният фокус на организацията е северозападна България – най-западналият регион в цяла Европа. “Положението в градове като Шумен, Разград, Търговище, Свищов не е по-добро – обясни още той. – Тази среда влияе на младите хора, които израстват там.”

По негови думи  целта на инициативите на неправителствената организация е да стопява разликите в уменият и възможностите, които имат учениците в тези региони, в сравнение с техните връстници от София и др. европейски градове.

“Благодарение на Microsoft и достъпа до нейните технологии и платформата й за дистанционо обучение, Microsoft IT Academy, успяхме да достигнем до повече от 30 училища в над 20 града, като основен фокус са били именно най-ощетените региони на страната”, заключи Нетов. Той допълни, че през изминалата година 129 млади хора са преминали успешно сертификационните изпити на Microsoft.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас