Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Образование
20 сеп
2013
 
 

Samsung и Джуниър Ачийвмънт реализираха първата смарт класна стая у нас

4300 прочитания

Стефан Станчев

Първата по рода си у нас смарт класна стая бе открита в 23-то СОУ „Фредерик Жолио-Кюри” София. Реализацията й е в резултат на съвместен проект на Samsung и Джуниър Ачийвмънт България.

Смарт класната стая представлява изцяло дигитализиране на учебния процес – в това число хардуерна и софтуерна платформа, учебен материал, начин на преподаване и комуникация.

Тя разполага с 26 работни места оборудвани с таблети Samsung Galaxy Note 10.1, модерна сензорна е-дъска, телевизор и лаптоп. Дигитализирано е учебното съдържание по предприемачество за ученици от 10 до 12 клас. Съдържанието е базирано на програмите „Учебна компания“ и „Умения за успех“ на Джуниър Ачийвмънт България, които се прилагат в училища в цялата страна. То ще даде възможност на учениците да развият своите умения за създаване и управление на собствен учебен бизнес, придобивайки познания за това как функционира икономиката и развивайки умения за лидерство, работа в екип, презентиране, разрешаване на проблеми, водене на преговори, продажби, счетоводство, бизнес планиране и др.

По своята същност този проект е революционен, защото пренася обучението на едно ново и различно ниво, в което учебният процес не само ползва модерните технологии като допълнително, улесняващо процеса средство, а изцяло се основава на електронно съдържание, е-учебник и ултрамодерни средства за работа за едно съвременно, интерактивно и ориентирано към учениците обучение, смятат от Samsung.

В смарт класната стая учениците от горните класове ще имат възможност да се обучават на иновативни устройства и да имат достъп до интерактивно съдържание, полезно за тяхното професионално развитие, посочват от ИТ компанията.

„За Samsung стартирането на проекта смарт класна стая е част от усилията на компанията в подкрепа на младите хора в посока образование и професионално развитие“, каза Крис Чънг, изпълнителен директор на Samsung България.

Samsung School на Samsung е пилотен проект на компанията, който се развива в над 20 държави в целия свят и съчетава иновативни устройства на Samsung, мрежови и софтуерни решения за интерактивна образователна среда, която в крайна сметка подготвя едни добре обучени млади хора, способни да отговорят на нуждите на бързо развиващата се ИТ еволюция.

Идеята на организаторите е да продължат да развиват тази програма за откриване на подобни учебни стаи и в други градове, като следващият конкретен проект е до края на тази година – в Пловдив.

В образованието никой сам не може да направи нещо

„Това е един проект, който показва кое е най-важно в образованието: последователност, устойчивост и съвместна работа – каза Йорданка Фандъкова, кмет на София. - Това е изключително важно в сферата на образованието. В тази област никой сам не може да направи нещо голямо, трябва да се работи в екип. Нека да има устойчивост, последователност в политиката за образование. Имаме хиляди прекрасни деца, а ние непрекъснато твърдим, че те са неграмотни. Нека да не обобощаваме, за да не обиждаме собствените си деца и учителите си.“

„Една от поредните наши мечти и цели е реалност, и това е да въведем дигитализирано учебно съдържание на любима наша програма, която дава възможност на учениците да развиват своето предприемаческо мислене и поведение, своята мисъл своите творчески начинания, да се научат да работят заедно в екип и да се учат на добри ролеви практики и модели, за да бъдат успешни в живота“,сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

„Смятам, че тази смарт класна стая може да съчетае ентусиазма и отдадеността на българите към образованието и любознателността към информационните технологии. - сподели по време на събитието Н. П. Шин Менг-хо, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея у нас. - Убеден съм, че този вид класни стаи скоро ще се разпространят в България, като това ще повдигне нивото на образование в страната ви и в малко по-дългосрочен период ще засили конкурентоспособността на България и икономиката ви в международен мащаб.“

Trends of Tomorrow

Програмата Trends of Tomorrow бе стартирана от Samsung преди 3 години. Samsung School се явява продължение на тази програма в областта на образованието.

„През 2011 г. започнахме проекта Trends of Tomorrow – работим с ученици от гимназиалните класове и чрез различни програми и обучения подпомагаме техните първи стъпки за успешно кариерно развитие в свят, което става все по-дигитално - заяви по време на откриването Крис Чънг, изпълнителен директор на Samsung България. - Пътуването на компанията в областта на образованието не започна днес, а преди 3 години. През 2011 г. посетихме 3 града и 15 училища като се срещнахме с 1500 ученика. През 2012 година обиколихме 3 града, 10 училища, а 800 ученика участваха в Trends of Tomorrow. През 2013 г. посетихме 5 града и 15 училища, а 1300 ученика се включиха в програмата.“

В рамките на образователната кампания на Samsung през тази година подрастващите попълниха и въпросник. Резултатите от анкетата показват, че 92% от учениците използват Интернет всеки ден, но едва 16% имат професионална автобиография. Най-често учениците влизат във Facebook и YouTube и само 1,5% са запознати с професионалната мрежа LinkedIn. Едва 27% от учениците, взели участие в Trends of Tomorrow, са тренирали своите умения за явяване на интервю до момента, а 51% все още колебаят за избора си на професия.

„Тази година продължаваме нашето пътуване с откриването на първата в България смарт класна стая. Това е причината да вярваме, че когато технологията е в комбинация с нашата страст за образование, ние вярваме, че това ще доведе до подобряване на образованието“, каза изпълнителния директор на Samsung България.

Крис Чънг цитира изследване, според което степента на възприемане на информацията при обучение в 5% от случаите става по време на лекции, 20% - чрез използване на аудио-видео съдържание, а 75% чрез интерактивен подход. „Това е причината да започнем с тази класна стая. Ние вярваме, че когато технологията се комбинира с образованието, то това е бъдещето за нашите деца“, добави той.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас