Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Образование
15 сеп
2010
 
 

Все по-малко жени правят магистратура по информационни технологии

Около 70% от учащите математически или информационни науки са мъже
2931 прочитания

Жените учат повече магистратури и докторантури от мъжете, с изключение на сферата на компютърните науки и информационните технологии, където мъжете са доминиращи. Това показва скорошно проучване на Съвета на висшите училища в САЩ, цитирано от американското издание на Computerworld.

Около 60% от всички завършили магистратури и 50,4% от докторантурите през академичната 2008-2009 година жени. Това е първата година, през която дамите притежават повече от половината докторски степени, съобщават от  Съвета на висшите училища, които всяка година провеждат анкета сред американските ВУЗ-ове.

Тази година съветът за първи път в доклада си разгледа компютърните и информационните технологии като отделна област. Годишното увеличение на броя студенти, които записват информационни технологии, е по-малко от 1%. „През последната една година всъщност повече мъже започнаха да учат ИТ. Отчетохме намаление на броя на жените в това отношение“, отбеляза Натан Бел, директор на „Проучване и политически анализ“ в съвета. Броят за записващите се жени за магистратура по информационни технологии е намалял с 3,5% от 2008 г., докато мъжете са се увеличили с 0,2%.  

Проучването разкрива и друг интересен факт. От 12 288-те студенти, които учат за първи път магистратура по ИТ, 5 266 притежават американско гражданство или са постоянни жители на САЩ, 5 996 са временни жители или на студентска виза. За 891 няма информация. От всички тях 9 021 са мъже, а 3 249 – жени.

Силно мъжко присъствие има и в специалностите по инженерство, физика, науки, свързани със земята, и бизнес. Жените са водещи в повечето от останалите сфери – здраве (79%), образование (75%) и публична администрация (76%). В математическите и компютърните науки мъжете са 70%.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас