Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Образование
03 авг
2010
 
 

Ръст от 40% в посевните (seed) фондове през 2009 г. се наблюдава в САЩ

Националната асоциация за посевни и рискови фондове (National Association of Seed and Venture Funds) (NASVF) и Fox School of Business към Temple University публикуваха резултатите от второто проучване сред членовете си, проведено през 2010 г. в САЩ.
3026 прочитания
Според резултатите, ръстът на рисковите фондове и фондовете на бизнес ангели, фокусирани върху инвестиции в компании в посевна фаза на развитие е 40% от 2009 година.
Raj Chaganti, Temple University & Fox School
Раж Чаганти, снимка: astro.temple
"Скоростта, с която ситуацията се променя е наистина внушителна. Тя демонстрира обобщения ръст на доверието на управляващите дружества в компаниите в ранна фаза" заяви Раж Чаганти, професор по Предприемачество и Стратегическо планиране във Fox School of Business.

 

 

Шестдесет и девет процента от фондовете в годишното проучване на NASVF разполагат с най-много $ 20 млн.дол. и 85% от тях се концентрират върху иновативни, интензивни по отношение на знанието компании, в сферите на високите технологии, софтуър, web 2.0, научни организации, комуникации и медии.

 

 

 

Проучването показа и някои други положителни резултати:

 

  • 51% от фондовете планират повече инвестиции в компаниите през тази година
  • 40% е ръстът в броя на фондовете, които са заявили че могат да привлекат допълнителни средства за по-малко от година
  • 10% е наблюдаваното увеличение в климата на капиталовото финансиране през последната година
  • 34% от фондовете са заявили, че средният размер на инвестицията им е бил между $500 000 и $1 000 000 спрямо едва 18% през предходната година
Jim Jaffe, president and CEO of NASVFДжим Джаффи, снимка: nasvf.org
"Това са страхотни новини за компаниите, които срещат най-сериозни предизвикателства при привличането на капитали," заяви Джим Джафи, президент и изпълнителен директор на Националната асоциация. "Това е добър индикатор, че икономиката вече се възстановява. Както сочат много други проучвания, стартиращите компании са най-подходящият и икономически ефективен създател на нови работни места и възможности."

 

 

Друга добра новина от изследването е, че процентът на компаниите в портфейла на фондовете, които имат достъп до банково кредитиране нараства с 10 пункта, което означава, че банките започват „да отпускат коланите". Доставчиците на професионални услуги, счетоводните компании, юридическите кантори, управленските консултанти и банките също попадат в обхвата на изследването. Над 64% от тях заявяват, че правителството трябва да предоставя допълнително финансиране за компаниите в посевна и ранна фаза на развитие.

 

"Един от ключовите резултати от проучването ни е, че 65% от респондентите заявяват, че държавата трябва да увеличи размера на рисковия капитал, който да се инвестира чрез съществуващите фондове," заявява Джафи. "Отдавна сме в процес на разговори с различни държавни агенции и вече сме разработили предложение за създаването на нов държавен иновационен посевен фонд. Над 62% от респондентите вярват също, че намаляването на данъка върху капиталовите печалби би довело до увеличение на наличните средства, което от своя страна ще доведе до допълнителен икономически ръст."

 

"Осемдесет процента от доставчиците на професионални услуги, които се включиха в изследването отбелязват, че все още намирането на банков капитал е трудно. Затова, въпреки че се наблюдава известно подобрение в икономиката, все още считаме че са необходими известни корекции за да се подобри достъпа до капитали от страна на появяващите се иновативни предприятия", коментира Джафи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас