Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Образование
20 ное
2018
 
 

12 български училища използват дигитална платформа за столово хранене

Дигиталната платформа е алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони, и опростява процеса по осигуряване на училищно хранене чрез дигитални инструменти
1424 прочитания

12 български училища и около 2 000 родители и ученици от цялата страна вече използват първата в страната електронна система за училищно хранене, която позволява онлайн зареждане на електронни купони благодарение на технологичните решения и инвестиция на Mastercard. Дигиталната платформа бе въведена първоначално през 2017 г. в общинското 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ – София. През изминалата учебна година повече от 450 от родители и ученици от пилотното училище са се възползвали от възможностите, които електронната система предоставя.

Първата в България електронна система за училищно хранене, която въведохме през миналата година заедно с нашите партньори като пилотен проект в едно столично училище, е успешен пример за ефективното сътрудничество между бизнеса и институциите и за ползата от публично-частните партньорства. Нашата подкрепа е естествен резултат от ангажимента ни да предлагаме удобни, достъпни и модерни решения с отговорност към обществеността”, коментира по време на шестата годишна церемония „Кмет на годината“ Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония. В рамките на събитието бяха отличени най-добрите градоначалници в страната - Димитър Николов, кмет на Бургас, Красимир Герчев, кмет на Разлог, и Трайко Младенов, кмет на Костинброд - които получиха наградата в категория „Иновации в образование“ съответно за голяма, средна и малка община.

Дигиталната платформа е съвременна алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони, и опростява процеса по осигуряване на училищно хранене чрез дигитални инструменти. Иновативното решение предоставя на родителите множество възможности, сред които да подбират хранения, включени в дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, да проверяват информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти. Учениците пък получават заредени електронни карти, които използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд. Дигиталната платформа е лесна за употреба и е достъпна за всички общински училища в страната.

Възползвайки се от предимствата на дигиталния проект, българските родители имат възможност без да инвестират допълнително време и средства, да допринесат както за подобряването на училищната среда за българските деца, така и за осигуряването на достъп до образование за деца от общества в риск. За всеки закупен през онлайн платформата с карта Mastercard обяд от днес до 31.12.201 г. компанията дарява за своя сметка средства на фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряване на едно училищно хранене за дете в Руанда.

В епохата на дигитализация на цели индустрии и обществени сектори българското образование не трябва да остава встрани от процеса, а напротив – трябва да приветства новите технологии. Внедряването на иновации променя средата и я прави по-удобна и ефективна за преподавателите и за родителите, а също и по-интерактивна и вдъхновяваща за децата. Гордеем се, че благодарение на съвместните усилия на институциите и бизнеса въвеждаме успешно дигитални проекти в българската образователна система. По този начин използваме технологиите и ресурсите, за да подобряваме средата и качеството на образование“, заяви още Ваня Манова.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас