Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Startup новини
11 май
2012
 
 

Държавата да избягва прякото финансиране на определени сектори

Според проучване на БТПП бизнесът има умерени очаквания за инвестиции и е разочарован от електронното правителство
927 прочитания

Умерени очаквания за инвестиции и нереализирани надежди за електронното правителство. Това са основните изводи от проучването на Българската търговско-промишлена палата за очакванията на бизнеса за 2012 г., представено по време на Първата международна конференция за инвестиции „BULGARIA BUSINESS UP”. В него участват около 700 фирми.

Според БТПП трябва да се продължат усилията за създаване на обща привлекателност на бизнес средата, без специални стимули за отделни дейности, защото това изкривява пазара. Палатата застава зад позицията, че не е добре да има държавно участие в проекти за нови инвестиции, тъй като това може да се отрази на работата на вече действащите фирми в съответния сектор.

Практиката показва, че това са държавната подкрепа на частни фирми с цел откриване на нови работни места е нетрайна инвестиция и че щом спрат стимулите от съответната държава и инвеститорите си тръгват. „На последното обсъждане при Президента Плевнелиев един от инвеститорите сподели, че са щели да получат няколко десетки милиона заради работните места, които създавали, но оценката на техните анализатори е показала, че за предпочитане е инвестицията да бъде направена в България при всички други общи елементи на средата за бизнес, но най-вече заради ниските данъци”, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

За препоръките държавата да избягва прякото финансиране на определени сектори, Симеонов уточни, че това в никакъв случай не трябва да се разбира като някакво ограничаване, напротив да се залагат повече средства за образование и иновации, при това съобразено с реалните - сегашни и бъдещи, нужди на бизнеса. В средствата за наука, усвояването трябва да става при условие, че има съфинансиране и участие на фирмите, които искат да инвестират в наука.

Според представеното изследване, малките и средните предприятия нямат възможност да поддържат скъпо платени юридически екипи, за да отговарят на бързо променящата се законова база – това беше специално акцентирано в изказването на председателя на БТПП Цветан Симеонов като сериозен възпиращ фактор.

Ниската данъчна тежест все още остава най-голямото предимство на България, каза на форума министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той съобщи, че от 1 май в МИЕТ е създаден единен орган за управление на средствата по ОП „Конкурентоспособност“ - Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“. С промените се оптимизират сроковете на плащане по проектите, финансирани от програмата, като целта е процедурата да не отнема повече от месец и половина. С новата структура съгласувателните подписи при управлението и наблюдението на проектите ще се намалят от 24 на 12. За улеснение на бизнеса министерството е създало единен орган за управление на подземните богатства, като в резултат 6 пъти е увеличен броят на дадените концесии през изминалата година спрямо последните три години.                                                             

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас