Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Startup новини
07 фев
2012
 
 

БСК настоява да се въведе изискване за иновации при усвояване на европари

Всички патенти до 2005 г. са били експортно ориентирани. Оттогава патентите във висококапиталоемки области и отрасли почти не съществуват
1111 прочитания

В проектите, финансирани от ЕС, няма сериозни изисквания за иновации - нито в строителството, нито в околната среда, например. Строим магистрали по остарели технологии. По тази причина БСК предлага при обществени поръчки и при изпълнението на европроекти, задължително да има изискване за иновация.

Думите са на Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, след представянето на доклада Световната банка на тема „Постигане на интелигентен растеж: как научните изследвания и иновациите работят за България." В документа се посочва, че конкурентоспособността на България в световен план се е подобрила през последното десетилетие, но е необходимо да се направи повече, за да може страната да се сравнява благоприятно с другите нови страни - членки на ЕС.

Божидар Данев определи определи изводите в доклада като „смазващи”. Според него е тревожен фактът, че страната ни продължава да е на предпоследно място по конкурентоспособност според прегледа на Лисабонската стратегия на СИФ за 2010 г.

„Наложително е да се постави акцент върху развитието на приложната наука, както и на иновацията в различни сектори на икономиката”, коментира Божидар Данев. Той припомни, че всички патенти до 2005 година са били експортно ориентирани (органичните съединения, електролизата, лекарствата и др.) и са били „гръбнака" на икономиката. Оттогава патентите във висококапиталоемки области и отрасли почти не съществуват.

Изпълнителният председател на БСК коментира още, че иновации се правят с хора. „Не може да съществува наука без човешки ресурси. В същото време, висшето образование произвежда академични кадри, които не са необходими на икономиката. Затова е важно да обърнем сериозно внимание на възпроизводството на човешкия потенциал в науката и иновациите", заключава Данев.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас