Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Startup новини
23 дек
2011
 
 

Български и румънски предприемачи се обединиха, за да достигнат до по-голям пазар в Европа

Представители на дребния и средния бизнес от двете държави създадоха иновативна мрежа за осъществяване на устойчиво развитие на общините от трансграничната зона Румъния – България
1114 прочитания

Възможността за достигане на по-голям пазар в Европа обедини предприемачи от България и Румъния, предаде сайтът dobrinite.com. Представители на дребния и средния бизнес, на академичното съсловие и на метните власти от двете държави се събраха, за да създадат иновативна мрежа за осъществяване на устойчиво развитие на общините от трансграничната зона Румъния – България с името „Дунавски дом“.

Тя е част от проекта „Дунавски дом – регионална идентичност за икономическо развитие“, който се финансира по ОП „Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013г.“

Румънската НПО  Фондация за демокрация, култура и свобода в момента работи по няколко съвместни българо–румънски проекта. Един от тях цели да свърже фирмите от средния и дребен бизнес от двете балкански страни с местните университети, изследователски институти и местните власти, за да се реализира развитието им в областта на иновациите. Основният проблем в България и Румъния е този, че и двете страни имат разработени нови технологии, които не стигат до своите производители, в лицето на компаниите, коментираха участници на семинара. За да се стимулира по-успешно тази идея, НПО ще предложат на българските си партньори да се създадат три клъстъра, които ще обединят малките и средни предприемачи и тяхната дейност, като сдружение ще ги легитимира пред местните власти и други външни компании – Клъстър за алтернативни енергийни източници, За занаяти и туризъм и За производство на билки и ароматни растения.

От румънската Фондация за демокрация, култура и свобода смятат, че при обединяването на фирмите от двете страни, те ще успеят на пазарите извън общностите. Така ще могат да си позволят да си закупуват и работят с най-новите технологии в техния бранш.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас