Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Startup новини
19 дек
2011
 
 

Бизнес средата се влошава, смятат предприемачите

Компаниите се насочват най-вече към създаване на нови продукти и търсене на нови пазари за справяне с кризата
977 прочитания

Условията за бизнес в страната са се влошили. Това показва проучване на Българската стопанска камара, проведено сред 500 мениджъри в периода 23 ноември – 7 декември. 70% от запитаните смятат, че бизнес средата се е влошила, а 22 на сто не откриват промяна. Едва 7 процента са положително настроени, а 1% не могат да преценят. В същото време, анкетираните оценяват антикризисните действия на управляващите като „по-скоро неуспешни" (73%). Положителна оценка дават 12 на сто На този фон, 53% от участниците в проучването отчитат влошаване на фирмените си показатели, при 32 процента няма промяна. Само 10 от запитаните забелязват оптимистична тенденция в дейността на фирмата си.

Икономическата криза се е отразила най-съществено върху обема на продажбите на фирмите. 70% от запитаните посочват, че продажбите им са намалели, други 17 на сто % декларират запазване на нивата от предходната година. Случаи на нарастване регистрират 13%. Аналогични са резултатите и по отношение обемите на производство.

56 на сто от анкетираните фирми са предприели редукция на персонала си, 37% са предпочели да запазят нивото на заетост, а едва 6% са наели нови работници. По отношение на инвестициите в нови мощности, продукти и човешки ресурси през 2011 г. спрямо 2010 г. 57 на сто от анкетираните отчитат спад, 32 на сто са запазили нивото от предходната година, а едва 11 на сто декларират ръст на вложенията.

Кризисните условия за правене на бизнес са се отразили сериозно и върху финансовата стабилност на фирмите. Една четвърт от участниците в проучването са преструктурирали кредитите си, 11 % признават, че имат просрочени плащания, но 27% твърдят, че успяват да обслужват безпроблемно кредитите си. Всеки трети запитан твърди, че няма кредити.

По отношение прогнозата на предприемачите за развитието на икономическата криза през следващата година надделява песимизмът - 71% очакват през 2012 г. задълбочаване на кризата, а оптимистите, които очакват успокояване на тенденциите, са едва 13 на сто. Запазване на състоянието от 2011 г. очакват 8 процента, а 7% се затрудняват да преценят.

Това в голяма степен предопределя и бизнес намеренията на фирмите за 2012 г., като всеки пети планира да преразгледа инвестиционната си програма, а между 30 и 50 на сто от участниците в анкетата все още нямат яснота за бъдещите си планове.

Прави впечатление, че в условия на криза бизнесът насочва най-сериозно вниманието си към създаването на нови продукти/услуги (35%) и търсенето на нови пазари (34%). Относително по-малко са мениджърите, които залагат на инвестиции и усилия за увеличение на обема на производството (25%), въвеждане на нови производствени мощности (20%), защита на марки и патенти (20%) и обучение на персонала (18%). Най-малък процент анкетирани включват в бизнес плановете си за следващата година увеличение на кредитите (6%), работните места (8%) и трудовите възнаграждения (9%).

Запазва се тенденцията от 2010 г. бизнесът да не разчита твърде много на европейско финансиране за преодоляване на съществуващите проблеми. Почти 70 на сто от запитаните не включват в плановете си работа по европроекти, като сред причините са липса на ресурс за авансово финансиране на проектите, тежките процедури по кандидатстване и/или отчитане, съмнения относно обективността на оценяване на проектите, липса на достатъчно информация за възможностите за кандидатстване, липса на човешки ресурс за разработка и управление на проекти.  

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас