Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Startup новини
06 дек
2011
 
 

Българският отбор по роботика се класира за финалите на FIRST LEGO League

Децата ще се борят за за първото място в турнира, след като победиха над 160 деца от 18 европейски отбора
1952 прочитания

Българският отбор по роботика се класира за финалите на 13-14 януари 2012 г. в Германия. Родните участници се срещнаха в Полша с над 160 деца от 18 европейски отбора и победиха в надпреварата, което ги класира за класираха за финалите. Там отборът KASAPIN40 ще се срещне с други 25 отбора, класирали се след регионално ниво и полуфинали в цял свят, и ще се бори за голямата победа – първо място сред всички отбори във FIRST LEGO League.

В Гданск, Полша, където преди дни се проведе полуфиналът за Централна и Източна Европа, българският отбор се представи отлично в четирите категории на състезанието – техническо интервю, научноизследователски проект, игра с роботите и отборна игра. Oсвен българския отбор към финалите в Германия успяха да продължат, и два отбора от Чехия, два от Словакия, един от Унгария и един от Полша. В момента протичат и останалите полуфинали за различните географски области като до 12 декември ще бъдат известни всички отбори, които продължават на финала.

Освен това за първа година международните организатори поканиха и български представители към съдийския състав на полуфиналите в дисциплините „Техническо интервю” и „Представяне на проект”. Кирил Митов и Екатерина Аначкова от училище по роботика „Robopartans” взеха активно участие в оценяването на отборите, като за първи път в историята на състезанието в Европа се наложи дисквалификация на един от отборите  поради неспазване на правилата при подготовката.  

На световно ниво тази година участват 19 000 отбора от цял свят. Само от Европа, където партньор в регионалните кръгове е организацията Hands on technology, в тазгодишното издание са сформирани 779 отбора - от България, Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия и Швейцария.

Състезанието се провежда ежегодно, като задачите всяка година са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Тази година тема на състезанието беше „Безопасност на храните”. Децата се подготвяха и чрез построени от тях роботи решаваха задачи, свързани със замърсяването на храните, различните полезни и вредни съставки, химикали и др.

Състезанието в България се организира от „ИКТ Училище“ и Училище по роботика „Robopartans“ с изключителната подкрепа на SAP AG и SAP Labs Bulgaria, които подготвиха четири от отборите. Първото издание на състезанието беше достъпно и безплатно за децата благодарение на партньорите на инициативата. Сред тях са и Telerik, които поеха менторството на два от отборите, Robotev - на 1 отбор и Robopartans – на 4 отбора.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас