Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Startup новини
03 ное
2011
 
 

Качеството на кредитите ще започне да се подобрява, смята Левон Хампарцумян

Изпълнителният директор на Уникредит Булбанк очаква лошите кредити да растат с бавен темп до края на 2012 г.
949 прочитания

Необслужваните кредити ще продължат да се увеличават с бавни темпове до края на 2012 г., след което ще започне подобрение. Въпреки това те са далеч от рекордните нива, достигнати през финансовата криза в България през 1996–1997 г. Това каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк на Втората конференция за управление на кредитния риск. Той допълни, че причина за това е фактът, че при заемите на физически лица достигането на пика на необслужваните кредити изисква повече време, отколкото в корпоративния сектор.

Според Левон Хампарцумян, ако няма сериозни шокове в европейската икономика, качеството на кредитите ще започне да се подобрява, както и че най-важният въпрос в момента е по какъв начин точно Европа ще се справи с дълговата криза, за да се върне във фазата на устойчив растеж.

Лошите и преструктурирани кредити все още не дават еднозначни сигнали за движението си. След пика си в началото на 2010-а, месечният ръст на проблемните заеми е започнал да забавя месечния си ръст. Едновременно с това обаче делът им в общия размер на отпуснатите заеми продължава да нараства, включително според данните към края на септември.

„Добрата новина е, че въпреки очакванията за още няколко месеца на ръст на проблемите кредити, провизиите за лошите кредити намаляват. Причината е признаването на по-големи обезпечения по заемите в следствие на намаляване на риска“, обясни още Левон Хампарцумян. Освен това, поради капитализирането на печалбите от страна на банките, коефициентите за капиталова адекватност се подобряват. Очакванията са относително ниските нива на отписвания на активи от банковата система да нараснат в края на 2011–началото на 2012 г.

Стойността на риска е била няколко пъти по-ниска по време на кредитния бум от преди няколко години в сравнение с периода след това, показват данните от проучване на УниКредит Булбанк. Най-голям е бил бумът именно в онези страни в Централна и Източна Европа, в които цената на риска е била в най-подценена.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас