Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Предприемачество | Startup новини
29 авг
2016
 
 

Бесен на Конгреса Обама създаде програма за стартъп визи

Предприемачите ще получават „парола“, а не виза, за да живеят в САЩ.
2363 прочитания

Американският конгрес положи известни усилия да одобри т.нар. „стартъп виза“, която щеше да се дава на предприемачите, обещаващи съответното ниво на инвестиции и нови работни места. Както всеки друг законопроект за имиграцията обаче, и този потъна в небитието.

Предприемачите ще получават „парола“, а не виза, за да живеят в САЩ.

Заради липсата на съгласие в Конгреса, президентът Барак Обама обяви в петък, че ще създаде програма, подобна на „виза за стартъпи“, която няма да има нужда от одобрение от Конгреса.

Предприемачите, които могат да представят стартъп план, подкрепен от солидно финансиране, могат да получат „парола“ (имиграционен термин) да живеят и работят в САЩ, заявиха официални представители на Белия дом.

Те добавят, че поне 3000 човека ще се възползват от тази програма, наречена International Entrepreneur Rule (Правило за международен предприемач).

„Въпреки че не е заместител на законодателството, администрацията може да предприеме административни действия, когато това е възможно и в съответствие с действащото законодателство, за да се поправи нашата разбита имиграционна система“, каза Том Калил, заместник-директор по технологиите и иновациите в Служба за научна и технологична политика към Белия дом, на пресконференция в петък.

Министерството на вътрешната сигурност има правомощия да удължи имиграционната парола (начин, да се остане в САЩ без работна виза или постоянно гражданство), като всеки случай се решава сам за себе си – било по хуманитарни причини или заради „съществен обществен интерес“.

Белият дом смята, че чуждите предприемачи предлагат „съществена полза за обществото“, ако постигнат съответните цели за инвестиции и работни места.

Статутът „парола“ ще е валиден до 5 години и може да бъде отнет по всяко време от секретаря на Министерството на вътрешната сигурност. След този период предприемачът ще може да премине от статут „парола“ към постоянно жителство или друг тип виза.

За да получи статута “парола“, предприемачът ще трябва да демонстрира значителен инвестиционен капитал - поне $345 000 от квалифицирани щатски инвеститори с добро портфолио от успешни вложения, или $100 000 от някои федерални, щатски или местни правителствени организации.

Стартиращата фирма ще трябва да покаже и солидно доказателство за съществен растеж на бизнеса.

Администрацията на Обама няма много време. През следващите няколко месеца тя ще публикува правилата, ще отвори 45-дневен публичен дебат за тях, и до края на годината трябва да ги финализира, само седмици, преди да изтече мандата на Обама.

Computerworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...


Слайдшоу

В НОВИЯ БРОЙ

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас